Startpagina Melkvee

Arla Foods lanceert een Europees klimaatcheckprogramma voor haar melkveebedrijven

De doelstelling van het bedrijf is een CO2-reductie over de gehele waardeketen van 30% tegen 2030, en tegen 2050 netto klimaatneutraal produceren. Het programma voor 9.900 Europese Arla-melkveehouders gaat in januari 2020 van start. De financiële stimulans om het programma te ondersteunen bedraagt 1 eurocent extra per kg geproduceerde melk.

Leestijd : 5 min

De Europese zuivelcoöperatie Arla Foods lanceert vanaf januari 2020 een klimaatcheckprogramma voor haar 9.900 Arla-melkveehouders in zeven Europese landen, waarvan 1.750 in Duitsland, 667 in België, 200 in Luxemburg en 70 in Nederland. Het initiatief beoogt de reductie van de CO2e-uitstoot2 van de boerderijen de komende tien jaar aanzienlijk te versnellen, met een jaarlijkse reductie van 3%. Bovendien wordt een van 's werelds grootste extern geverifieerde digitale datasets met klimaatgegevens van de zuivelindustrie gecreëerd, waarmee de Arla-leden hun klimaatbalans continu kunnen verbeteren. Arla Foods heeft zich ten doel gesteld om de CO2-uitstoot in de hele waardeketen tegen 2030 met 30% per kilogram melk te verminderen en tegen 2050 netto klimaatneutraal te produceren. De boerderijen spelen daarbij een belangrijke rol, omdat een groot deel van de totale uitstoot in de waardeketen van zuivelproducten van de melkveehouderijen afkomstig is.

De melkveehouders van Arla behoren vandaag al tot de meest klimaatvriendelijke melkveehouders ter wereld. Ze hebben minder dan de helft van 's werelds gemiddelde CO2-uitstoot van de melkproductie nodig om hun melk te produceren. “Zuivelproducten zijn een uitstekende natuurlijke bron van voedingsstoffen wat betreft hun klimaatvoetafdruk. Toch willen we de verhouding tussen nutriënten en de CO2-uitstoot verder verbeteren. Sinds 1990 hebben de Arla-melkveehouders hun uitstoot al met 24% per kilogram melk verminderd. Maar we zien ook dat dit niet genoeg is. Zoals elke andere industrie moeten wij nog meer doen en ook sneller actie ondernemen”, aldus Jan Toft Nørgaard, voorzitter van de Board of Directors (BoD) van Arla en Deense melkveehouder.

De nieuwe, gestandaardiseerde klimaatcontroles zijn gebaseerd op een bestaand model dat sinds 2013 met succes in Denemarken wordt gebruikt. Het proces helpt melkveehoudersn hun eigen uitstoot te identificeren en een overzicht te krijgen van de individuele maatregelen die ze kunnen nemen om de C02-emissies te verlagen. Het model is gebaseerd op de internationaal erkende methode voor het berekenen van de CO2-voetafdruk, die ontwikkeld is door de International Dairy Federation.

Digitale dataregistratie en advies voor de ontwikkeling van individuele oplossingen

In de eerste stap van de klimaatcheck leggen melkveehouders hun individuele bedrijfsgegevens vast op een digitaal platform: van de kuddegrootte, de geproduceerde melkopbrengst, de voederconsumptie en de voederproductie tot het energie- en brandstofverbruik en het genereren van hernieuwbare energie. Dit geeft de melkveehouder een duidelijk beeld van zijn totale CO2-uitstoot per liter geproduceerde melk. In een tweede stap worden de gegevens gecontroleerd door een externe adviseur, gevolgd door een adviserend gesprek waarbij gezamenlijke verbeteringen met de melkveehouder worden besproken en specifieke maatregelen worden ontwikkeld. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een gewijzigde voersamenstelling, waardoor de door de koeien uitgescheiden gassen kunnen worden verminderd. Het geoptimaliseerde gebruik van mest helpt ook de CO2-emissies van een boerderij te verminderen, b.v. als mest wordt gebruikt in een biogasinstallatie, die vervolgens hernieuwbare energie levert.

Financiële stimulans om het programma te ondersteunen

Onder het nieuwe, vrijwillige programma wordt van de Arla-leden verwacht dat ze een gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstootbesparing van 3% realiseren om Arla te helpen haar algemene klimaatdoelstellingen te bereiken. Melkveehouders die het vorige klimaatcheckprogramma hebben gebruikt, konden hun CO2-uitstoot met maximaal 4% per jaar verminderen. Ter ondersteuning van coöperatieleden die de nieuwe klimaatcheck uitvoeren, heeft de BoD van Arla besloten dat de melkveehouders die zich bij het programma aansluiten in 2020 een extra vergoeding van één eurocent per kilogram melk ontvangen. Deze maatregel toont het belang dat het programma voor het bedrijf heeft. BoD-voorzitter Jan Toft Nørgaard verwacht dat de overgrote meerderheid van de Arla-boeren zal deelnemen aan de vrijwillige klimaatcontrole, waardoor de vermindering van de CO2- uitstoot wordt versneld.

Samenwerking met de agrarische sector en wetenschap

Met gegevens van mogelijk 9.900 Europese Arla-melkveebedrijven, verzamelt Arla een van 's werelds grootste sets van extern geverifieerde klimaatgegevens van de zuivelindustrie. Dit zal niet alleen de basis zijn voor verbetering van onze eigen activiteiten, onder meer door benchmarking, maar het is ook een eerste stap naar iets groters: “De gegevens zullen worden gebruikt om in samenwerking met de landbouwsector en onderzoeksinstellingen meer kennis te vergaren om op wetenschap gebaseerde oplossingen te vinden. Dit is essentieel om te beslissen welke actie moet worden ondernomen in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt Jan Toft Nørgaard.

Best Practice op een Duitse boerderij in de Noordelijke Eifel

Het feit dat de melkveehouders van Arla al tot de meest klimaatvriendelijke melkveehouders ter wereld behoren, wordt geïllustreerd door vele voorbeelden van beste praktijken, zoals die van Arla-lid Manfred Graff, die ongeveer 250 melkkoeien heeft in de noordelijke Eifel, nabij Aken. Dankzij een biogasinstallatie wordt de koeienmest op een milieuvriendelijke manier gebruikt en omgezet in waardevolle energie. Als gevolg hiervan is de werking van elektriciteit en warmte volledig zelfvoorzienend en voedt zij 3,4 miljoen kWh per jaar aan het openbare net. En ook op veel andere gebieden richt het bedrijf zich op duurzame en milieuvriendelijke bedrijfspraktijken. Dit wordt ook zichtbaar in het resultaat van de klimaatcheck, die Manfred Graff onlangs heeft uitgevoerd als onderdeel van een pilootfase. Met 0,92 kg CO2e per kilogram melk ligt zijn bedrijf onder het Arlagemiddelde van 1,15 kg CO2e per kilogram melk. Ter vergelijking: het wereldwijde gemiddelde in de melkproductie is 2,5 kg CO2e per kilogram melk.

“De klimaatcheck heeft me gedetailleerd laten zien op welke gebieden we al heel goed gepositioneerd zijn en waar we nog beter kunnen worden. Vooral in voermanagement is er nog ruimte voor verbetering, die we nu aanpakken. Dankzij de klimaatchecks kunnen wij Arlamelkveehouders individuele oplossingen voor onze boerderijen bieden en onze positieve bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Als marktleider gaan we vastberaden verder als Arla”, zegt Manfred Graff, die ook als Duitse vertegenwoordiger in de BoD van Arla Foods zit.

Bedrijfsbrede initiatieven om de CO2-uitstoot te verminderen

Naast de CO2-reductiemaatregelen op de Arla-boerderijen, neemt Arla tal van initiatieven in de hele waardeketen, van productie via logistiek tot distributie, om nog klimaatvriendelijkere producten te produceren. Tegen het einde van dit jaar zal het bedrijf bijvoorbeeld 600 miljoen verpakkingen voor verse melk in heel Europa overschakelen naar hernieuwbare materialen en zorgt ervoor dat 560 miljoen bekers voor producten zoals yoghurt en room recycleerbaar worden. Daarvan zijn 205 miljoen bekers bestemd voor de Duitse markt. Beide maatregelen leiden tot een besparing van in totaal 7.330 ton CO2-emissies. Tegen 2030 moeten de emissies die uitsluitend aan verpakkingen zijn toe te schrijven, jaarlijks met ongeveer 8.000 ton CO2 worden verminderd.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken