Startpagina Varkens

Belpork lanceert rapporteringstool antibioticumverbruik

Belpork vzw lanceert in januari ‘Nearly Real time’, een online rapporteringstool dat continu het antibioticumverbruik bijhoudt. Het is bedoeld voor alle varkenshouders die produceren onder het kwaliteitslabel Certus. Het zal in een later stadium ook beschikbaar zijn voor alle andere deelnemers van AB Register vzw.

Leestijd : 2 min

Antibioticumgebruik in de veehouderij is en blijft een maatschappelijk belangrijk topic, aldus Belpork. Belpork is de organisatie achter het integrale kwaliteitssysteem voor de varkenssector, Certus. De organisatie richtte in 2014 het antibioticummonitoringssysteem ‘AB Register’ op waarin alle Certus-gecertificeerde varkensproducenten verplicht het antibioticumgebruik op hun bedrijf bijhouden.

Ondertussen werd hieruit de nieuwe vzw ‘AB Register vzw’ opgericht die het antibioticumgebruik in de hele dierlijke sector opvolgt. Sindsdien werken Belpork vzw en AB Register vzw in nauw verband samen om de Certus-deelnemers te stimuleren om het antibioticumgebruik op het bedrijf verder te reduceren. Belpork ontwikkelde de nieuwe tool samen met AB Register en AMCRA, het kenniscentrum inzake antibioticagebruik en -resistentie bij dieren.

De tool bevat dezelfde kwantitatieve en kwalitatieve informatie als de periodieke bedrijfsrapporten die reeds 1 keer per kwartaal aan alle varkenshouders in AB Register worden bezorgd. Met behulp van de nieuwe tool hoeft de deelnemende varkenshouder volgens Belpork niet meer een volledig kwartaal te wachten om te weten welke invloed het gebruik van een bepaalde behandeling heeft op de analyseresultaten van zijn bedrijf. Hij kan dit op ieder moment van de dag evalueren en monitoren.

Het zal het voor de deelnemende varkenshouder ook eenvoudiger zijn om de invloed van de genomen maatregelen ten gevolge van een te hoog antibioticagebruik in te schatten. Daarenboven zal hij ook zijn eigen antibioticumverbruik kunnen vergelijken met het gemiddeld gebruik van de alle deelnemende varkenshouder in AB Register.

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken