Startpagina Veeteelt

Crofter Scott McRury: “Ik denk dat ik de jongste wever-crofter ben”

Wie wil croften, moet tegen de eenzaamheid kunnen. Veel jongeren is het niet gegeven, maar het werkt voor Scott. “Ik houd wel van die eenzaamheid. Er zijn niet veel wever-crofters meer, zeker niet van mijn leeftijd”, vertelt de 32-jarige man.

Leestijd : 2 min

Zou het wel eens kunnen dat crofts op die manier verdwijnen? “Geen idee”, was het antwoord. “Het lijkt me dat niet veel jong volk het wil doen vanwege het werk.”

In een cabine naast hun huis geeft hij het beste van zichzelf met het weefgetouw. Eerst werkte hij als schrijnwerker, maar door een cursus weverij had hij de smaak te pakken. Nu werkt hij voor de post, werkt hij met zijn schapen en weeft hij. “En overal daartussen probeer ik tijd te maken voor mijn vrouw”, lacht hij. Die had overigens de croft geërfd. Nu hebben ze 6 of 7 crofts in het dorp met elk 10 acre (400 are). Vorig jaar hadden ze zo’n 100 schapen, waaronder 70 ooien. “Maar met het tweede kindje dat we krijgen dit jaar kan ik niet anders dan minderen in aantal.”

Het inkomen haalt hij uit de verkoop van het wol, maar ook de schapen. Zijn vrouw is wiskundelerares. Het vlees is voor Scott meer waard dan het wol. Hij verkoopt het karkas van een schaap voor zo'n 100 pond. Als het kwalitatief genoeg is, verkoopt hij het aan de lokale slager. Anders verkoopt hij het via lokale kranten. In het algemeen maakt hij niet veel winst. “Wanneer ik geen subsidie zou krijgen dan zou ik 4.000-5.000 pond eigen geld spenderen per jaar. Maar dat bedrag hebben we net nodig break-even te draaien. Crofting is dus meer een hobby.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken