Startpagina Agribex

Alweer een editie met de nieuwste machines,veeteelt en vermaak

In minder dan een week opent alweer de 71e editie van Agribex in het hart van ons land haar deuren. Op de beurs vindt u de laatste innovaties op het gebied van machines en werktuigen, maar de veeteelt wordt niet vergeten. Opnieuw zal een groot aantal dieren aan de rand van de hoofdstad worden tentoonge- steld, en deelnemen aan diverse prijskampen. Fedagrim wil meer dan ooit dat de beurs het visitekaartje van de sector is.

Leestijd : 6 min

Agribex vindt van 3 tot 8 december plaats in Brussels Expo. De deuren zijn die dagen geopend van 10.00 tot 18.00 uur. De beurs trakteert ons in de Sinterklaasperiode op niet minder dan 322 exposanten die de landbouw in volle breedte bedienen. “De exposanten, traditionele thema-eilanden en de veeteeltprijskampen nemen meer dan 58.000 m² in”, zo legt Alain Vander cruys van beursorganisator Fedagrim uit. Fedagrim vertegenwoordigt invoerders en producenten van machines, gebouwen en uitrustingen voor landbouw en groenvoorziening.

Het is opnieuw de akkerbouw die op de beurs domineert, met 173 exposanten. De veeteelt is met 82 stands vertegenwoordigd. Tuin- en groenvoorziening tekent voor 44 stands. Nog eens enkele tientallen stands worden bezet door dienstverlenende bedrijven, zoals de landbouwpers, de overheid, banken en promotie-agentschappen van de landbouw.

De karakteristieke Brussels Expo aan de rand van onze hoofdstad staat in december weer een week in het teken van de landbouw.
De karakteristieke Brussels Expo aan de rand van onze hoofdstad staat in december weer een week in het teken van de landbouw. - Foto: J.V.

Drie sectoren, negen hallen

Als we kijken naar de verdeling van de exposanten over de verschillende hallen, dan zien we weinig veranderingen. In 2015 ging de plaatsing van de sectoren en stands op de schop, met als doel de bereikbaarheid en zichtbaarheid van de deelnemers te verhogen. Het doel is wat Agribex betreft grotendeels geslaagd, waardoor nu alleen het grondplan nog wordt gefinetuned. U vindt de exposantenlijst en het overzichtsplan vanaf pagina 23.

De grote veranderingen van dit jaar zitten vooral in de evementen die de beurs extra kleur moeten geven. Zo presenteert Agribex voor het eerst een ‘Landbouwparlement’ en een ‘Vrouwendag’ (zie kaders).

De Brussels Livestock Show wordt opnieuw gehouden in hallen 1 en 3. Hier vindt u prijskampen, tentoonstellingen van bijzondere rassen en bedrijven die actief zijn met fokmateriaal. Anders dan in 2017 zullen deze hallen tijdens de eerste ‘professionele’ dag geopend zijn voor het publiek.

Het partnership tussen Fedagrim en de Brussel Livestock Show is versterkt en vernieuwd, aldus de organisatie. Het doel is de show te moderniseren opdat een groter en misschien ook jonger publiek zijn weg naar de hallen vindt. Onder de nieuwe naam #Welovelivestock wordt een vers en innovatief concept gelanceerd.

Naast de traditionele rundvee-, schapen- en paardencompetities, presenteert Agribex twee nieuwighden: zogeheten ‘ovinpiades’ voor jonge schapenhouders en ‘Brussels Free Jumping Stars’ – vrijspringen voor paarden van 2 en 3 jaar oud. Helaas kan de varkenscompetitie niet doorgaan vanwege de Afrikaanse varkenspest onder wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg.

Voor veel Brusselse jongeren betekent een bezoek aan Agribex een unieke gelegenheid om met de landbouwwereld in contact te komen
Voor veel Brusselse jongeren betekent een bezoek aan Agribex een unieke gelegenheid om met de landbouwwereld in contact te komen - Foto: J.V.

Vlakbij de grote ring zullen een dozijn Vlaamse en Waalse producenten van lokale specialiteiten onder de vlag #Welovelocal aanprijzen aan het publiek. Voor iedereen maar zeker ook de Brusselaars een kans om lokale producten te leren kennen uit eigen of andere regio’s. Tenslotte vinden we in hal 1 een ‘Livestock Forum’, waar korte 20-minuten discussies worden gehouden over innovatie, duurzaamheid en communicatie. De precieze thema’s worden via de sociale media en de catalogus ‘Welovelivestock’ onthuld.

Hallen 4, 5, 6, 7, 9 en 11 zijn gereserveerd voor akkerbouwgewassen en landbouwmachines. Vooral enkele tractormerken zijn van plaats gewisseld. In hal 8 en op de patio worden producten voor tuin en groene ruimtes gepresenteerd.

Op Agribex kan een breed scala aan machines en werktuigen worden bewonderd, om direct aan te kopen of om er informatie over in te winnen.
Op Agribex kan een breed scala aan machines en werktuigen worden bewonderd, om direct aan te kopen of om er informatie over in te winnen. - Foto: J.V.

Drie thema-eilanden te ontdekken

Sinds de editie van 2015 kent Agribex thema-eilanden, die aansluiten bij de verschillende sectorgroepen van Fedagrim. ‘Feed the Future’, ‘Smart Farming’ en ‘Live Workshop’ hebben dezelfde naam als bij voorgaande edities maar een nieuwe invulling. Het thema-eiland ‘Garden Passion’ zal deze editie niet worden opgezet.

Feed the Future (hal 3, stand 3112)

Het thema-eiland focust deze editie op productie die zich kenmerkt door een hoog dierenwelzijn maar ook economische rendabiliteit. Het ‘Beter Leven’-label uit Nederland wordt in partnership met voeder- en vleesproducent Vanden Avenne, slachthuis Swaegers en Best Meat Friends gepresenteerd. “We zullen zien hoe het keurmerk geïmplementeerd kan worden in België, voor varkens en rundvlees, aldus Alain Vander cruys.

Smart Farming (hal 7, stand 7105)

Op de beurs is het nodige ronkend staal te bewonderen. ‘Big is beautiful’ was lang het motto in de landbouwmechanisatie. Toenemend wordt gefocust op een slimmer gebruik van machines. Het thema-eiland ‘Smart Farming’ toont nieuwe technologie die het mogelijk maken juist op een meer ‘intelligente’ gebaseerde wijze te boeren. Daarbij valt te denken aan het gebruik van beelden van drones, sensoren die de behoeften van het gewas aan kunstmest of fytoproducten meten etc. Enerzijds richt men de ogen op technologie waarmee gegevens worden verzameld, anderzijds op technologie waarmee gegevens kunnen worden geanalyseerd.

Workshop live (hal 7, stand 7105)

Het thema-eiland ‘Workshop Live’ is bedoeld om jongeren via demonstraties te interesseren in de techniek achter landbouwmachines. Een echte werkplaats zal worden gebouwd in het hart van hal 7. De centrale plaats onderstreept een aloud gegeven: je materieel is maar zo goed als de monteur die het maakt, aanpast, repareert of onderhoudt. “Gedurende de beurs zullen herstellingen en onderhoud van landbouw- en tuinbouwmachines live plaatsvinden”, aldus Vander cruys. “Tractoren, machines voor voederwinning, balenpersen, kettingzagen… zullen in de handen zijn van studenten van de hogeschool Thomas More in Geel.

Ze zullen werken onder toezicht en begeleiding van technische experten. Op dit moment is er een tekort aan technisch geschoolde mensen in de landbouw. Een landbouwtechnische opleiding biedt daarom perspectieven op een job.

Activiteiten rond biocides

Op de patio, om precies te zijn op stand P20, organiseert PreventAgri ‘Chemi-Safety’. Verschillende activiteiten rond het thema biociden zullen worden gepresenteerd, met oog op de landbouw in volle breedte en park- en tuin. Een ruimte zal worden gewijd aan het behalen van de fytolicentie en de ‘do’s and don’t’ van het gebruik van biociden uitleggen. Tevens wordt een nieuw fytomodel gepresenteerd. De nadruk ligt op interactiviteit en de bezoeker kan dan ook op diverse wijzen zijn of haar kennis testen. Het doel is om een belangrijke boodschap op een plezante wijze over te brengen.

Het Landbouwparlement, op 4 december

Agribex presenteert deze editie een waar Landbouwparlement. Inhoudelijk sluit het idee wel aan bij dat van de ‘Staten-Generaal van de landbouw’ dat beursorganisator Fedagrim eerder organiseerde. Het parlement moet een klassiek forum zijn waar iedereen aan het debat kan deelnemen. Het thema van de eerste zitting van het parlement, past bij de toenemende maatschappelijke focus op het milieu: landbouw in de groene ruimte. Fedagrim legt tijdens het debat stellingen voor. Onder de deelnemers zijn onder meer Bart Dochy, voorzitter van de landbouwcommissie van het Vlaams Parlement, ex-Waals landbouwminister René Collin en Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert.

Het Landbouwparlement start op 4 december om 10.30 uur, in het Auditorium 500 (hal 7). De toegang is gratis maar registratie, een mail naar info@fedagrim.be, is wel verplicht.

Een dag speciaal voor de dames!

Op 5 december organiseert Agribex voor de eerste keer een Ladies’ Day. De organisatie wil alle vrouwen die in de landbouwsector actief zijn in de spotlights zetten. Het gaat dan niet alleen om boerinnen, maar ook vrouwen die op het bedrijf meehelpen, landbouwmachines verkopen, veevoederadvies geven, onderzoek doen, verwerkende bedrijven leiden, etc. “We zijn vertrokken van de vaststelling dat vrouwen vaak in de schaduw staan en soms niet voldoende erkenning krijgen. En dat terwijl hun rol essentieel is. Deze dag is een mogelijkheid om ze te verwennen.

In hal 1 en de Astrid-hal worden badges uitgedeeld. Dragers krijgen gratis een glas cava of een kop koffie en een tas met cadeaus. De badges geven ook toegang tot deelname aan een tombola waarin je een welverdiend ontspanningsweekend kunt winnen. De organisatie nodigt alle standhouders uit om extra aandacht te hebben voor vrouwen. Een speciale prijs wordt uitgereikt aan de meest vrouwvriendelijke stand.

Daarnaast worden twee rondetafelgesprekken georganiseerd in hal 1. Het eerste gaat door van 11.00 uur tot 13.00 uur, en brengt varkenshoudsters Siska Vanpeteghem en Mieke Verniest en Annie Van Landuyt, die loonwerkbedrijf Agri-Minon leidt. Ook Marianne Streel, boerin en hoofd van de Waalse landbouwfederatie, is van de partij. De tweede ronde tafel vindt plaats van 13.30 tot 16.00 uur. Dezelfde sprekers zullen aantreden maar nu ook Hilde Vautmans, lid van het Europees Parlement en schepen voor landbouw in Sint-Truiden. Aansluitend vindt om 16.15 uur een receptie plaats.

Ten slotte is Agribex ook op zoek naar ‘de meest verdienstelijke vrouw in de landbouwsector’. Er zal ook een fotowedstrijd georganiseerd zijn waarmee deelnemers hun partner, werknemer, vriendin of familielid in de kijker kunnen zetten. Deze foto’s moeten worden gepost op de website https://vrouwindelandbouw.eu/#form met daarbij een korte verklaring waarom de vrouw in kwestie zo belangrijk is. Zodra de foto is gepost, kunnen mensen de foto in kwestie ‘liken’ door ze te delen. Alle deelnemers krijgen korting op twee tickets voor Agribex.

De 6 dames met de meeste likes – (3 Nederlandstalig en 3 Franstalig), winnen een professionele fotoshoot. De wedstrijd is geopend tot 1 december en de winnaars worden bekendgemaakt tijdens de beurs.

J.V.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken