Startpagina Varkens

Deens hek stopt Duitse zwijnen

De Denen hebben een hek geplaatst van 70 km lands de Deens-Duitse grens. Doel is de verspreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Het hek was al langer in aanbouw maar is begin deze week gecompletteerd. Dat meldt het Deens Natuuragentschap in een bericht.

Leestijd : 1 min

Het hek is volgens het natuuragentschap niet dik maar wel 1,5 meter hoog. De grens is niet hermetisc afgesloten, maar kent circa 20 openingen voor autowegen en waterwegen. Op deze plaatsen wordt een bepaalde geur afgescheiden om avonturistische everzwijnen te ontmoedigen. Met camera’s wordt gecontroleerd of dieren toch het land binnen dringen. Kleine dieren zijn daarbij welkom, want om flora en fauna niet totaal te frustereren zijn hier en daar kleine doorgangen gemaakt.

De kostprijs is enorm meegevallen. De Deense overheid had 80 miljoen Deense kroon (11 miljoen euro) begroot, maar het hek kostte uiteindelijk maar iets meer dan de helft.

De Deense variant van de FAVV stelt vast dat Afrikaanse varkenspest nog altijd oprukt. Op dit moment is Afrikaanse varkenspest tot op enkele tientallen kilometers van de Duitse grens, in Polen, geconstateerd. Het gaat dan om wilde everzwijnen. Het zuiden van Denemarken zelf telt overigens minder dan 50 wilde everzwijnen. De populatiegroei wordt met jacht onder controle gehouden.

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken