Startpagina Bedrijfsnieuws

Japans handelsbedrijf koopt Belchim

Belchim wordt overgenomen door Mitsui AgriScience International (MASI). De Japanners verwerven in twee stappen een controlerend belang van 62%. De aandelen worden overgenomen van de oprichtersfamilie en diens investeringsvehikels. Door de overname komt de producent van gewasbeschermingsmiddelen uit Londerzeel in financieel veiliger vaarwater.

Leestijd : 2 min

In eerste instantie verwerft MASI een belang van 30%, samen met de bestuurscontrole. Belchim zal in deze periode als onafhankelijke firma blijven opereren. In deze eerste periode zal worden onderzocht hoe Belchim met MASI en andere onderdelen van het achterliggende conglomeraat, Mitsui & co, kan samenwerken. In februari 2021 komt hier een belang van 32% bij. De aandelen komen van de familie Putteman. Dirk Putteman richtte het bedrijf op en was tot zijn plotselinge dood in januari 2018 de CEO.

Vers kapitaal

Na het overlijden van de heer Putteman bleek dat de boeken niet klopten, en het bedrijf financieel een groot en tamelijk acuut probleem had. Daarop werd de zoektocht naar een nieuwe aandeelhouder met vers kapitaal gezocht, aldus de huidige CEO, Johan De Saegher. Met MASI heeft het bedrijf volgens hem een sterke partner voor verdere groei gevonden. Het is een bedrijf met diepe zakken, en veel ervaring in internationaal zakendoen op het hoogste niveau. “Mitsui & co behoort tot de allergrootste breed georiënteerdehandelshuizen, zoals ook Sumitomo en Mitsubishi Trading. Met het bedrijf kunnen we verder gaan groeien.”

Het eveneens Japanse ISK Biosciences Europe en Mitsui Chemicals Agro ondersteunen het nieuwe aandeelhouderschap en zullen hun aandelen behouden. Ze blijven ook belangrijke partners van Belchim. ISK Biosciences Europe en Mitsui Chemicals Agro leveren grondstoffen - werkzame stoffen - voor de gewasbeschermingsmiddelen die Belchim levert. MASI levert geen zelfgemaakte grondstoffen. Maar de versterkte Japanse link en het werken met een grote distributeur maakt ook dat Belchim mogelijk meer Japanse partners kan vinden om op te bouwen, benadrukt hij.

Japans potentieel

“Het is onze overtuiging dat in Japan veel onbenut potentieel ligt. Er vindt veel innovatie plaats, misschien wel meer dan bij de traditionele big four in de gewasbescherming.” Daarmee bedoelt De Saegher Bayer (inclusief Monsanto), BASF, Syngenta en Corteva - de bundeling van landbouwdivisies van Dow en DuPont.

Link met Certis

MASI is ook hoofdaandeelhouder van Certis, een bedrijf dat net als Belchim vooral producten maakt met werkzame stoffen afkomstig van diverse Japanse firma’s. Van een bundeling van Certis en Belchim is geen sprake, aldus De Saegher. “Een bundeling met Certis is geen onderdeel van onze overeenkomst.” Het is ook niet per se logisch of noodzakelijk, denkt hij. “Kijk naar ChemChina, dat zowel eigenaar is van Syngenta als Adama, en beide bedrijven toch onafhankelijk laat opereren.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken