Reportage over het weer inzetten van trekpaarden in de landbouw valt in de prijzen

De prijzen werden woensdag in het koninklijk paleis uitgereikt door koning Filip, zo meldt de Koning Boudewijnstichting.
De prijzen werden woensdag in het koninklijk paleis uitgereikt door koning Filip, zo meldt de Koning Boudewijnstichting. - Foto: Belga

De Belgodyssee-reportagewedstrijd is bestemd voor laatstejaarsstudenten journalistiek, communicatiewetenschappen of een andere richting. Zeven duo's -de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig- trokken er dit jaar als een team van twee op uit en werkten twee weken lang samen op radioreportages, de geschreven pers en online.

Initiatieven voor het klimaat

De deelnemers moesten deze 15de editie op zoek naar positieve initiatieven voor het klimaat. Winnares Rojin Ferho bezocht voor haar Radio Eén-reportage de Weegbree, een ecologische leefgemeenschap in Sint-Katelijne-Waver. Winnaar Arnaud Bruckner heeft het in zijn RTBF-bijdrage over de uitdagingen van stadslandbouw in Brussel. Beide winnaars krijgen een betaalde stage van zes maanden bij respectievelijk VRT en RTBF.

Er werden woensdag nog andere prijzen uitgereikt: Andries Haesevoets (Thomas More Hogeschool Mechelen) schreef in de krant Metro een artikel over Stormkop, een projecthuis in Antwerpen dat samen met kinderen plastic uit de Schelde haalt en er kunst mee maakt. Olivia Grisard (IHECS) maakte voor L'Avenir een reportage over een eco-school in Brussel. Zij winnen een betaalde stage van een maand bij de respectieve media.

Trekpaarden in de landbouw

Charlotte Deprez (VUB) en Daphné Fanon (IHECS) kregen voor hun samenwerking voor een reportage rond het (opnieuw) inzetten van trekpaarden in de landbouw, vliegtickets van de ondersteunende partner Brussels Airlines.

De socialemediaprijs ten slotte, die voor de tweede maal werd uitgereikt, gaat naar het duo Kamiel Hammenecker (VUB) en -opnieuw- Arnaud Bruckner (IHECS). Zij scoorden met hun originele posts en stories op de socialemediakanalen van Belgodyssee veel likes en interactie en winnen een tweedaagse mediavorming, georganiseerd in samenwerking met Mediarte, het sociaal fonds van de audiovisuele sector. Belgodyssee is een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de nieuwsdienst van de VRT, La Première en VivaCité van de RTBF, en de kranten L'Avenir en Metro, met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

Belga

Meest recent

Meest recent