Startpagina Actueel

Project voor bescherming van pitfruitteelt tegen Aziatische schildwantsen

SOS-PENTA. Dat is het project van PC Fruit en UGent om de Vlaamse pitfruitteelt tegen schildwantsen te beschermen. Op vijf plaatsen werd de Aziatische schildwants waargenomen. Het project focust niet alleen op de studie maar ook op de ontwikkeling van bestrijdingsstrategieën.

Leestijd : 2 min

De bruingemarmerde schildwants is een invasieve soort in opmars. Er zijn vandaag 5 waarnemingen: een larve in Mechelen, een in Sint-Katelijne-Waver, een in Moeskroen, een in Haacht en een volwassene in Céroux-Mousty. Dat blijkt uit gegevens die landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) in de commissie landbouw bekendmaakte.

Bestrijdingsmiddelen zoeken

“Er is vandaag nog geen probleem in Vlaanderen, maar het verleden met onder andere de Aziatische fruitvlieg en de buxusmot leert ons dat we moeten oppassen voor deze invasieve soorten”, zegt N-VA-parlementslid Karolien Grosemans. De zuigschade van schildwantsen veroorzaakt onder andere plekken, of de vrucht wordt zelfs afgestoten.

De Aziatische schildwants bracht wereldwijd al heel wat schade toe in de fruitteelt. “Het jaarlijks verlies bij ons zou kunnen oplopen tot 2 miljoen euro. De bestrijding met de huidige gewasbeschermingsmiddelen blijkt onvoldoende efficiënt, en daarom moeten we dringend op zoek gaan naar adequate bestrijdingsmiddelen.”

Het door PC Fruit en UGent opgestart project, met VLAIO-steun, heeft als hoofddoel om biologische en geïntegreerde bestrijdingsmiddelen te ontwikkelen voor duurzame beheersing van de schadelijke schildwantsen.
Het door PC Fruit en UGent opgestart project, met VLAIO-steun, heeft als hoofddoel om biologische en geïntegreerde bestrijdingsmiddelen te ontwikkelen voor duurzame beheersing van de schadelijke schildwantsen. - Foto: VLAIO

Het door PC Fruit en UGent opgestart project, met VLAIO-steun, heeft als hoofddoel om biologische en geïntegreerde bestrijdingsmiddelen te ontwikkelen voor duurzame beheersing van de schadelijke schildwantsen. “Concreet gaat men op zoek naar natuurlijke vijanden van deze insecten, wordt het dieet van schildwantsen in kaart gebracht, zullen lok- en vangmethodes worden ontwikkeld, zullen beheersmaatregelen worden opgesteld en via veldproeven worden gevalideerd”, zegt minister Hilde Crevits.

Nog geen schade

De projectresultaten zullen de fruittelers worden meegedeeld en gedemonstreerd, zodat men er ook zelf mee op het eigen bedrijf mee aan de slag kan. Het project loopt vier jaar. Voor alle duidelijkheid: vandaag zijn er nog maar 5 waarnemingen. “Er is dus nog geen schade.” Waakzaamheid is wel geboden.

LV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken