Startpagina Varkens

Waalse regering breidt besmettingszone in het kader van Afrikaanse varkenspest uit

In het kader van de Afrikaanse varkenspest die in het zuiden van België werd vastgesteld, heeft de Waalse regering de besmettingszone uitgebreid tot het zuiden van de stad Neufchâteau. Die beslissing volgt op de ontdekking van de met de varkenspest besmette beenderen van een everzwijn in een afgebakende zone bij het dorp Assenois, een deelgemeente van Léglise in de provincie Luxemburg.

Leestijd : 1 min

Het gebied in kwestie zal door de beslissing onderworpen worden aan een reeks strikte maatregelen op het vlak van desinfectie en bioveiligheid. Verder is elke vorm van verkeer in de bossen verboden, mag er geen houtkap uitgevoerd worden (behalve op een bepaald type spar) en geldt er een jachtverbod. Het departement Natuur en Bos ziet verder toe op de vernietiging van everzwijnen.

De ontdekking van het besmette everzwijnkarkas op 9 december "onderstreept nogmaals dat het nodig is de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen met betrekking tot alle maatregelen die de afgelopen vijftien maanden genomen zijn om de crisis van de Afrikaanse varkenspest het hoofd te bieden en het virus uit te roeien", zegt minister van Bosbouw Céline Tellier.

Belga

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken