Startpagina Bedrijfsnieuws

Amerikaanse overheid steunt Bayer in Roundup-zaak

Het Amerikaanse milieuagentschap (EPA) en het ministerie van justitie stellen dat Roundup niet kankerverwekkend is. Daarmee ondersteunt de Amerikaanse overheid Bayer in haar verdediging in een aantal rechtszaken. Dit voorjaar wees een jury in Californië een schadevergoeding van omgerekend 80 miljoen euro toe aan een Amerikaanse boer.

Leestijd : 2 min

Dat meldt The Wall Street Journal, Amerika’s grootste zakenkrant. Volgens de jury had blootstelling aan Roundup, een onkruidverdelger, bijgedragen aan de ontwikkeling van zijn non-Hodgkin ’s lymfoom: kanker in het immuunsysteem. Bayer had volgens de jury een waarschuwing dat het product kan leiden tot kanker op haar product moeten plaatsen. In Californië is dat verplicht. Een federale rechter verlaagde vervolgens de schadevergoeding tot 25 miljoen euro.

In hoger beroep steunen de EPA en het ministerie van Justitie in een zogeheten ‘vriend van de rechtbank-verklaring’ de Duitse firma. Het gaat in feite om een statement van een partij die geen partij is in de rechtszaak. Ze gebruiken daarbij als argument dat het product conform de federale wetgeving is verkocht, en dat deze wetgeving boven de Californische wetgeving gaat. De rechtbank mag de verklaring negeren.

In totaal hebben circa 40.000 mensen een schadeclaim ingediend bij Bayer, dat door de overname van Monsanto nu Roundup in haar productportefeuille heeft. Volgens financiële media zou Bayer voor miljarden willen schikken met de klagers. Indien men gaat betalen, is dit niet de enige schade voor Bayer. Naast een moeilijk te becijferen imagoschade, is het bedrijf een groot deel van haar beurswaarde kwijt.

Sinds de eerste uitspraak in een Roundup-zaak in augustus 2018 is Bayer zowat een kwart van haar beurswaarde kwijtgeraakt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken