Startpagina Melkvee

Deelnemen aan de Bioveiligheid Award? Snel zijn!

Met haar Bioveiligheid Award wil DGZ rundveehouders (melkvee-, vleesvee- en vleeskalverhouders) aanmoedigen die inspanningen - grote of kleine - leveren op het vlak van bioveiligheid. En ook belonen, want er valt een prijs tot 3.750 euro te winnen.

Leestijd : 2 min

Het begrip bioveiligheid staat voor alle voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen op het vlak van dierziektepreventie. Bioveilig werken is een onmisbaar onderdeel als u streeft naar een economisch rendabel bedrijf met gezonde dieren en een minimum aan geneesmiddelengebruik. DGZ deelt regelmatig bioveiligheidstips. Die van deze week handelt over quarantaine.

Quarantaine beschermt in 2 richtingen

Een goede quarantaine beschermt jouw bedrijf niet alleen tegen insleep van infectie via de aangekochte dieren maar geeft je ook de mogelijkheid om de aangekochte dieren te observeren en analyses uit te voeren, en eventueel te vaccineren en/of te behandelen. Bovendien geef je de aangekochte dieren de tijd om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving.

En niet te vergeten: quarantaine werkt ook in de omgekeerde richting. Als de aangekochte dieren negatief zouden zijn voor bepaalde infecties die op jouw bedrijf aanwezig zijn, kan de quarantaine gebruikt worden om maatregelen te nemen om jouw aangekochte dieren tegen deze infecties te beschermen.

Een goede quarantaine zorgt voor een volledige afscheiding van de rest van jouw bedrijf, zodat er geen enkel contact mogelijk is tussen de aangekochte dieren en de eigen dieren. Ook indirect contact moet vermeden worden. Dat doe je door apart materiaal te gebruiken, en aparte schoenen en kledij te voorzien voor de quarantaineafdeling.

Inschrijven kan tot 15 mei 2017

Besteedt u ook aandacht aan bioveiligheid op uw bedrijf en wilt u kans maken om tot 3.750 euro te winnen? Schrijf u dan vóór 15 mei 2017 in voor de DGZ Bioveiligheid Award. Alle informatie en het inschrijvingsformulier vindt u op www.mijnmaniervanwerken.be. Met al uw vragen over bioveiligheid kunt u terecht bij de DGZ helpdesk op het telefoonnummer 078/05.05.23 of via het e-mailadres helpdesk@dgz.be.

Lees ook in Melkvee

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.
Meer artikelen bekijken