Startpagina Varkens

Frankrijk schoot 1.000 wilde zwijnen

In Frankrijk zijn in 2019 meer dan 1.000 wilde zwijnen afgeschoten langs de grens met België, als maatregel om de Afrikaanse Varkenspest buiten te houden. Dat laat het l’Office national de la chasse et de la faune sauvage (ONCFS), het Franse nationale bureau voor de jacht, weten.

Leestijd : 1 min

In september 2018 is Afrikaanse Varkenspest gevonden bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg. Inmiddels staat de teller op circa 830 besmette everzwijnen. Frankrijk heeft een gebied van 300 vierkante kilometer aangewezen als risicovol gebied. Het gaat om de departementen Ardennes, Meurthe-et-Moselle en Meuse.

Men plaatste hier hekken, vangnetten met gaas en vangkooien. Daarnaast is de jacht geïntensiveerd. Het ONCFS stelde drie jachtmedewerkers aan. Het gebruik van nachtkijkers is toegestaan om het jagen te vergemakkelijken.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken