Startpagina Economie

In politiezone Midow moet bacterievuur worden gemeld om fruitteelt beter te beschermen

Wie uit de regio Dentergem planten in zijn tuin heeft die besmet zijn met bacterievuur zal binnenkort verplicht zijn dit te melden. Op vraag van gemeenteraadslid Lennart Vanquickenborne zal deze meldingsplicht gelden in de hele politiezone Midow. "We doen dit niet om extra GAS-boetes uit te delen, maar om onze fruittelers te beschermen." Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Leestijd : 2 min

Bacterievuur of perenvuur is een besmettelijke plantenziekte die vooral fruittelers kopzorgen baart en het kenmerkt zich door het bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen. De bacterie verspreidt zich snel en is niet te genezen. Het komt vaak voor in meidoornhagen en vooral boomgaarden van appelen en peren worden erdoor getroffen.

Sinds begin jaren 80 stond deze ziekte op de Europese lijst van quarantaineziekten, maar sinds 14 december 2019 werd ze van deze lijst verwijderd omdat de ziekte zo wijd verspreid is dat quarantainemaatregelen geen zin meer hebben. Dit betekent dat particulieren niet meer kunnen verplicht worden om zieke planten te bestrijden. Een reden voor heel wat professionele fruitkwekers om aan de alarmbel te trekken. In Dentergem, een gemeente gekend voor zijn fruittelers, wil gemeenteraadslid Lennart Vanquickenborne een stok achter de deur hebben.

GAS-boete

"Als inwoners niet meer verplicht zijn perenvuur te melden, kan dit grote financiële gevolgen hebben voor de telers, tot tienduizenden euro's per perceel", meent Vanquickenborne. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws.

"Daarom stel ik voor het politiereglement aan te passen, waardoor particulieren kunnen verplicht worden zieke planten in te snoeien of bij zware aantasting te verwijderen. Daarnaast moeten ze ook verplicht worden om alle meidoornhagen tussen 1 november en 1 maart te scheren.”

Wie dit niet doet, riskeert een GAS-boete. Dit reglement zou gelden in alle gemeenten die lid zijn van de politiezone Midow: Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke. Het doel is niet te sanctioneren, maar onze fruittelers te beschermen." Fruitkwekers uit de regio juichen het initiatief toe.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken