Startpagina Actueel

In 2020 gaan we investeren in didactisch materiaal

Een nieuw jaar, dat betekent een heleboel nieuwjaarswensen. Uit de onderwijswereld spreken we Geert Chys, directeur van het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw, kortweg PCLT.

Leestijd : 5 min

Uit wat bestaan uw dagelijkse activiteiten?

Ik ben geboren in 1967 en opgegroeid op een landbouwbedrijf. Na het middelbaar koos ik voor de studie industrieel ingenieur landbouw in Gent, en erna kwam ik in het onderwijs terecht. Ik gaf les in het middelbaar en hoger onderwijs, specifiek in de landbouwopleidingen. Verder gaf ik ook les in de naschoolse landbouwopleidingen van het PCLT. Doordat ik vele vakken heb gegeven zoals mechanisatie, economie, bedrijfsbeheer,... heb ik toch een behoorlijke basiskennis. Op een bepaald moment werd ik adjunct in het VABI-Roeselare. Ik heb daar 8 jaar meegedraaid in het directieteam. Op dezelfde campus is ook het PCLT gevestigd en kwam er enkele jaren geleden een directeursfunctie vrij. Dat vond ik een nieuwe uitdaging en ben ondertussen bijna vier jaar directeur.

Hoe was 2019 voor u?

Het doet deugd dat we met de volle inzet van het PCLT-team onze marktpositie opnieuw sterker maakten. Toen ik begon, was er nood aan om de landbouwopleidingen terug nieuw leven in te blazen. Door een terugval van de subsidies voor opleidingen zijn we anders moeten gaan nadenken over hoe we onze opleidingen, landbouw en andere, beter in de markt kunnen plaatsen. De marketing die we gevoerd hebben in combinatie met het luisteren naar de klanten zorgt ervoor dat wij onze maatopleidingen heel bedrijfsgericht aanbieden, op maat van de klant en met behoud van de visie van het PCLT. We blijven steeds verder zoeken naar nieuwe zaken waarmee we de bedrijven en hun medewerkers verder kunnen helpen. Zo starten we binnenkort met een specifieke opleiding voor loonwerkers en hun medewerkers: ‘Veilig omgaan met mestgassen’. Opleidingen die niet of nauwelijks nog gesubsidieerd worden, zijn voor de cursist natuurlijk duurder. Daartegenover ben ik van mening dat wie in zichzelf en zijn medewerkers investeert en daarna met de opgedane kennis aan de slag gaat, daarvan de vruchten plukt.

Wat was de belangrijkste realisatie van het PCLT?

In 2019 hebben we ongeveer 15% meer opleidingen gegeven dan in 2018. Daarnaast hadden we in 2018 ook al een stijging van 30%. We geven nu op jaarbasis zo’n 10.000 uren opleidingen over alle sectoren heen. Ook de samenwerking in de demonstratieprojecten met de diverse proefcentra zoals ILVO, INAGRO, … waren steeds een succes. Daarnaast krijgen we ook internationale bekendheid door de demo’s rond brandstofverbruik die we in opdracht van o.a. een bandenfabrikant en een Nederlands centrum mochten ondersteunen in Polen, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland.

Welke opleidingen waren het meest succesvol in 2019 in de landbouw?

In de landbouwopleidingen waren de opleidingen fytolicentie en fyto-bijscholingen best succesvol. Ook het G-rijbewijs is een belangrijke. Natuurlijk zijn naast landbouwopleidingen ook de groenopleidingen belangrijk. We merken ook op dat meer en meer bedrijfsleiders actie ondernemen om de veiligheid te verbeteren op hun bedrijf. Zo stijgt mede door de sectorfondsen, het aantal logistieke opleidingen zoals die voor het besturen van een heftruck, verreiker… ook in de land- en tuinbouwsector. Alle opleidingen waarbij machines en trekkers bestuurd worden, behoren tot de groep met een veiligheidsfunctie, in de volksmond ‘opleidingen met attest’ genoemd. De meesten denken dat ze met een G-rijbewijs voldoende opgeleid zijn om een trekker te besturen. Veilig aan- en afkoppelen van de machines, gebruiken van de diverse machines zijn hierin niet vervat. Volgens de Codex ‘Welzijn op het werk’ is opleiding hier een noodzaak.

De laatste jaren heeft het PCLT terug studiedagen georganiseerd. Krijgt dit een vervolg in 2020?

Het is altijd fijn als er veel volk afkomt op dergelijke initiatieven. We waren dan ook heel tevreden over de opkomst. Zo ging er in november een studiedag door in het PCLT over accumachines in de tuin met meer dan honderd deelnemers van over heel West-, Oost-Vlaanderen tot Antwerpen. Wij organiseren deze studiedag nog een tweede keer in de regio Limburg op 7 februari ’20 (locatie nog te bepalen, red). De studiedagen over spuitmachines en meststofstrooiers waren ook telkens een succes en werden ook herhaald in de regio Antwerpen – Limburg. Op een studiedag spreek ik ook graag zelf de deelnemers toe. De respons nadien is des te groter en zorgt voor extra bekendheid voor het PCLT. Momenteel zijn we aan het brainstormen over een nieuw en interessant item voor het najaar van 2020.

Heeft het PCLT een duidelijke beurzenpolitiek? Aan wat nemen jullie deel, aan wat niet?

Beurzen kosten heel veel geld! Dit jaar stonden we niet op Agribex. Het cursusseizoen was volop gestart, waardoor het vanaf november al superdruk is voor mijn medewerkers en mijzelf. Daarnaast bekijk je ook altijd het rendement van een beurs. De mensen zijn altijd welkom voor een drankje en een babbel op een beurs, maar op het einde van de rit wil je dat er ook meer opleidingen gerealiseerd worden. Zo was Agriflanders een volttreffer. Daar werden goeie contacten gelegd en waren er heel wat vragen over opleidingen. We merken dat de cursisten moeilijk de grens Brussel-Antwerpen oversteken om opleidingen te volgen in onze regio. Vandaar waarschijnlijk dat Agriflanders een groot succes was. Gezien de financiële kosten en de organisatie zullen we ons in de toekomst beperken tot enkele belangrijke beurzen in de regio Oost- en West- Vlaanderen.

Welke investeringen staan gepland voor 2020?

In eerste instantie investeren we vooral in didactisch lesmateriaal. Voor de groenopleidingen zijn dit o.a. kettingzagen, bosmaaiers, machines voor alternatief onkruidbeheer … . Naast de verschillende landbouwmachines die we reeds hebben en die samen door VIVES, VABI en het PCLT gebruikt worden, is er een noodzaak om een nieuwe meststofstrooier aan te kopen. PCLT geeft ook voor andere land- en tuinbouwscholen praktijksessies. Andere scholen actief in de land- en tuinbouw kunnen wij helpen door hen gebruik te laten maken van onze machines en bijgevolg zorgen voor een meerwaarde bij de opleiding van de jeugd!

Komen er nieuwtjes aan? Bijvoorbeeld nieuwe opleidingen, locaties, infrastructuur, …

In 2020 gaan we e-learning lanceren. Dat is vooral voor bedrijven en mensen die met een machine rijden en een attest hebben gehaald, dat hernieuwd moet worden. Met e-learning kan je zelfstandig thuis leren en dan moeten ze enkel nog de praktijksessie als examen doen. Deze vraag komt meer en meer van bedrijven die met veel personeel werken.

Daarnaast zijn we momenteel in de ontwerpfase van een nieuwbouwproject. Eén van de oude gebouwen, ‘de stal’ voor insiders, gaat binnenkort onder de sloophamer en wordt vervangen door een nieuw complex met ruime praktijklokalen en moderne infrastructuur. Samen met VIVES die de opleidingen ‘Technieker landbouwmechanisatie en HBO landbouw’ aanbiedt en de naschoolse opleiding die wij aanbieden in hetzelfde thema, willen we vooruitkijken en dus is modernisering een noodzaak.

Wat is uw nieuwjaarswens?

Voor iedereen gezond en vooral veilig 2020.

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken