Startpagina Economie

Europees zitten melkprijzen in de lift, Milcobel net onder gemiddelde

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in november gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 33,73 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 22 cent meer dan een maand eerder. Milcobel bleef met 32,22 euro opnieuw iets achter bij het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO.

Leestijd : 3 min

De gemiddelde melkprijs ligt 1,09 euro ofwel 3,1% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het rollend gemiddelde over de laatste 12 maanden komt voor Milcobel nu uit op 32,25 euro per 100 kg, tegen 33,51 euro Europees. Het Italiaanse Granarolo betaalt over deze langere periode bezien het beste (38,98 euro). Daarna volgen FrieslandCampina en Franse ondernemingen (Savencia, Danone, Sodiaal, Lactalis) betalen, die dichtbij 35 euro zitten.

Daarbij opgemerkt dat bedrijven sterk verschillen qua thuismarkt, productenportefeuille en ontwikkelingsstadium. Milcobel zelf vergelijkt zich vooral met het Deense Arla, dat uitkomt op (32,73 euro) en de Duitse melkverwerkers, die vergelijkbare prijzen realiseren als Milcobel en in het geval van DMK duidelijk minder.

Ieren, Engelsen en Nederlanders verhogen

De gemiddelde melkprijs is in november iets gestegen komt vooral door de Ierse zuivelondernemingen die hun melkprijs met ten minste 1 euro per 100 kg hebben verhoogd. Het gaat dan om Kerry, Dairygold en Glanbia. Behalve de Ierse melkprijzen zijn ook de berekende melkprijzen van Saputo Dairy UK en FrieslandCampina gestegen. In beide gevallen gaat het om 70 cent per 100 kg. Hiertegenover staan lagere melkprijzen in Frankrijk, maar dat komt volgens LTO vooral door een seizoenseffect.

December, januari

Milcobel heeft de intentie de melkprijs te verhogen met 1,50 euro. Dit besluit werd genomen vlak voor het ontslag van CEO Peter Koopmans.

In december en januari blijft de melkprijs van Arla ongewijzigd, terwijl die van FrieslandCampina stijgt met 90 cent stijgt in december, en in januari daalt met 1,2 euro per 100 kg. De lagere melkprijs van FrieslandCampina in januari komt vooral door een aanpassing van de systematiek. De maandelijkse melkprijzen van FrieslandCampina zijn gebaseerd op de melkprijzen van diverse referentie in Noordwest-Europa.

Tot dusver waren de melkprijzen van andere ondernemingen inclusief maximale toeslagen. Vanaf januari worden deze toeslagen buiten beschouwing gelaten met als gevolg een lagere garantieprijs. Daarnaast geldt de garantieprijs voor hogere standaardgehalten met als gevolg dat de bijbehorende vet-, eiwit- en lactoseprijzen iets lager zijn vastgesteld.

Ook is de garantieprijs in januari gecorrigeerd (verlaagd), omdat de december melkprijzen van de andere zuivelondernemingen achteraf te hoog ingeschat waren. Tot slot verwacht FrieslandCampina in januari ook iets lagere melkprijzen.

Aanvoer

Bij de melkprijzenvergelijking publiceert de brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie, de NZO, een marktupdate. Voor de ontwikkeling van marktprijzen is de aanvoer van groot belang. De EU melkaanvoer nam in oktober bescheiden met minder dan een half procent toe, wat neer komt op een lichte afzwakking in vergelijking met de twee maanden daarvoor. Cumulatief lag de EU-melkaanvoer in de eerste tien maanden van 2019 een half procent hoger dan in 2018. De groei van de aanvoer in Frankrijk en Nederland zette door. Daarentegen nam de melkaanvoer in Duitsland af.

Ook de Ierse melkaanvoer daalde in oktober, zoals eerder ook in september. Hiermee kwam een einde aan een periode van exponentiële stijging. De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in oktober, analoog aan de maanden daarvoor, een wisselend beeld zien. De melkaanvoer in Argentinië en de VS groeide met 1%. Het geaggregeerde groeicijfer van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) was in deze periode nog altijd licht negatief.

Markt

De markt is momenteel voor alle zuivelproducten stabiel. Zowel de noteringen van boter, mager melkpoeder als vol melkpoeder zijn sinds begin december op hetzelfde niveau gebleven. De botermarkt is kalm. De markt voor magere melkpoeder is nog altijd vast, dankzij een goede vraag en beperkt aanbod. Wel ontstaat er langzamerhand bij kopers wat weerstand tegen het hoge prijsniveau van Europees poeder. Bovendien ervaart de EU op de wereldmarkt in toenemende mate concurrentie van goedkoper product uit de VS en verliest hiermee iets terrein.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken