Startpagina Bieten

CoBT: voldoende bieten, nu nog bankfinanciering

De Belgische bietentelerscoöperatie CoBT heeft haar doelen wat betreft de aanvoer van bieten en het eigen vermogen gehaald. De vergunningen om een suikerfabriek te bouwen in Seneffe zijn ook binnen. Wat rest is een behoefte van 210 miljoen euro aan externe financiering. De onderhandelingen met banken lopen.

Leestijd : 1 min

CoBT heeft zich verzekerd van de aanvoer van 1,625 miljoen ton bieten per jaar voor 10 jaar of langer. De aandeelhouders zijn 1.400 bietentelers en 200 sympathisanten. De aandeelhouders en sympathisanten leggen samen 58 miljoen op tafel. Private en publieke investeerders hebben 64 miljoen toegezegd. De Waalse overheid maakt 12 miljoen aan subsidie over. Nu is nog ruim 200 miljoen euro aan kapitaal nodig.

Banken sceptisch

De Europese Investeringsbank kreeg het dossier reeds voorgelegd, maar zegde af. De vraag is of andere banken snel toehappen: de suikermarkt ging door een diep dal en elders in de markt wordt eerder capaciteit afgebouwd. CoBT zet zichzelf in de markt als zeer efficiënt, maar heeft als nieuwe onderneming anders dan de lokale concurrenten Iscal en de Tiense Suikerraffinaderij nog geen track record. Bovendien werkt de concurrentie weliswaar met oudere systemen, ze zijn wel al geheel of gedeeltelijk afgeschreven.

Lees ook in Bieten

Opgepast voor nachtvorst in de bieten

Bieten Het KMI en verschillende klimaatmodellen kondigen voor de komende dagen minimale grondtemperaturen die 's nachts tot lager dan - 4°C kunnen dalen. Het Bieteninstituut geeft enkele aanbevelingen voor de suikerbietenteelt.
Meer artikelen bekijken