Startpagina Groenten

Veiling Hoogstraten breekt records

Coöperatie Hoogstraten sloot 2019 af met een omzet van 242 miljoen euro, een record. Ook het verkochte volume lag met een totaal van 153,5 miljoen kg nooit hoger. Toch spreekt de groente- en fruitveiling van een jaar vol verrassende wendingen.

Leestijd : 3 min

De omzet van nagenoeg 242 miljoen euro ligt 9,5% (21 miljoen euro) hoger dan vorig jaar en 2,5% (6 miljoen euro) hoger dan het vorige recordjaar 2017. Met 153,5 miljoen kg werd het vorige record van 2017 met ongeveer 2,5 miljoen kg verbeterd. Ten opzichte van 2018 werd zelfs een stijging van 16,6 miljoen kg (+ 12%) genoteerd. Aardbeien lieten met 32,5 miljoen kg de tweede hoogste aanvoer ooit optekenen en de special tomaten rondden voor het eerst de kaap van 40 miljoen kg.

Wisselend verloop doorheen het jaar

De weg naar dit nieuwe record had wel een merkwaardig verloop.

Een aanvankelijke lichte omzetvoorsprong - einde april - was een maand later volledig verdwenen en het voorjaar werd afgesloten met een omzetachterstand van 8% tegenover 2018 en van 10% tegenover 2017. Aardbeien kenden een moeilijk voorjaar, mede door het late Spaanse seizoen. Vooral de maand april - waar toch wel hoop op gevestigd was, doordat Pasen laat viel – liet het afweten: kleinere aanvoeren gingen gepaard met heel matige prijzen.

Tomaten kenden een lauwe start en komkommer was in het voorjaar ronduit slecht. Het enige product dat constant op een redelijk niveau presteerde was paprika. Ook de areaaltoename zorgde voor een omzettoename in dit product.

De aanvang van de zomer was fors: torenhoge prijzen in de aardbeien en ook de groenten liftten mee. Komkommer krijgt een vermelding van het product met de meest uitgesproken remonte: het slechte voorjaar werd grotendeels goed gemaakt tijdens de zomerperiode. Het paprikaseizoen kwam vrij vroeg tot een einde. De tweede helft van september en oktober kenden een zeer moeilijke prijsvorming voor dit product waardoor een redelijk paprikaseizoen toch afgesloten werd met een slecht gevoel.

Het jaareinde kende matige prijzen in de tomaten; de toegenomen volumes hielden de omzet op coöperatieniveau echter op peil. In de aardbeien waren oktober en de eerste 3 weken van november erg sterk. De maandovergang november-december was traditioneel minder goed om dan terug te hernemen met sterke ‘kerstprijzen’ en te eindigen met uitzonderlijke ‘nieuwjaarsprijzen’.

De volatiliteit van de prijzen in nagenoeg alle producten maakt echter dat de rendementen tussen de bedrijven sterk verschillen. Dit is het meest uitgesproken bij de aardbeien.

De minder volumineuze producten kenden een redelijk jaar: courgette en aubergine beginnen stilaan het pallet vruchtgroenten te vervolledigen; asperge had een normaal jaar, houtig kleinfruit groeit, kiwibes had – met een kleiner volume – een goed jaar; de kersenproductie was kwalitatief en inzake volume een stuk beter dan in 2018.

Aardbeien lieten met 32,5 miljoen kg de tweede hoogste aanvoer ooit optekenen.
Aardbeien lieten met 32,5 miljoen kg de tweede hoogste aanvoer ooit optekenen. - Foto: Coöperatie Hoogstraten

Ingeslagen weg verder zetten

De bovengenoemde nuanceringen niet te na gesproken, kan Coöperatie Hoogstraten als afzetorganisatie en als bedrijf met tevredenheid terugkijken op het voorbije jaar. Een jaar waar wederom zo optimaal ingespeeld werd op de verwachtingen van de markt. Nieuwe initiatieven zoals de blokkavelverkoop van aardbeien ontgroeiden de kinderschoenen en resulteerden in toegevoegde waarde voor zowel teler als klant.

Coöperatie Hoogstraten zet de ingeslagen weg naar verdere professionalisering ijverig verder en focust daarbij op de opbouw van kennis en expertise die moet leiden tot een wendbare organisatie die een maximale afstemming realiseert tussen de verwachtingen van zijn telers en zijn klanten.

Veiling Hoogstraten

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken