Startpagina Pluimvee

Empro in beroep tegen opheffen vergunningen na aanhoudende geurhinder

Het pluimverwerkingsbedrijf Empro Europe gaat in beroep tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen om zijn vergunningen op te heffen na een aanslepende problematiek van geurhinder. Daardoor kan het actief blijven in afwachting van de beslissing van de Vlaamse minister voor Leefmilieu.

Leestijd : 1 min

Buurtbewoners hadden al verschillende keren geprotesteerd aan het bedrijf in de straat Vosmeer in Dendermonde. Empro Europe startte in 2015 op de locatie maar volgens omwonenden is de geurhinder ondraaglijk. Het Belgische Empro verwerkt veren en andere kippenresten tot meel dat als een belangrijk ingrediënt van visvoer gebruikt wordt. De firma plaatste al een biofilter van 12 meter hoog, maar de hinder bleef aanhouden.

De deputatie heeft donderdag beslist om de vergunningen van het bedrijf op te heffen. Volgens de provincie blijkt dat het bedrijf voor onaanvaardbare geurhinder zorgt, die gestaafd werd door een geuronderzoek uitgevoerd door een erkend deskundige in de discipline lucht. "Zelfs na de vele verbeteringspogingen van het bedrijf en de intensieve opvolging door de afdeling Handhaving en verschillende consultants, blijft de hinder onaanvaardbaar", stelde het provinciebestuur.

Het bedrijf heeft beslist om in beroep te gaan bij de Vlaamse minister voor Leefmilieu, bevestigt General Manager Vaast Vanoverschelde van Empro Europe. Het heeft daarvoor 30 dagen tijd, waarna de Vlaamse regering binnen een termijn van honderdtwintig dagen een beslissing moet nemen. Het beroep werkt opschortend, waardoor het bedrijf voorlopig verder kan exploiteren.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken