Startpagina Actueel

Bouw coöperatieve suikerfabriek in Seneffe uitgesteld tot januari 2021

Vorige week maakte de Belgische bietentelerscoöperatie (CoBT) de balans op van hun project om een coöperatieve suikerfabriek te bouwen in Seneffe. De doelstellingen inzake de aanvoer van bieten en het eigen vermogen zijn intussen gehaald. De onderhandelingen met de banken om effectief de bouw te kunnen beginnen, vergen echter meer tijd dan voorzien. De start van de werkzaamheden zou daarom uitgesteld worden tot januari 2021.

Leestijd : 2 min

De CoBT heeft nu 1.627.000 ton bieten in contract voor een bietencampagne van 116 dagen. De doelstelling voor de bevoorrading van de suikerraffinaderij werden definitief gehaald. “Deze hoeveelheid zal niet verder toenemen en betreft een beperkte groep van 1.400 landbouwers-coöperanten. Mogelijk gebeuren er nog wel transfers”, aldus Benoît Haag, coördinator bij CoBT.

Ook voor het eigen vermogen is voldaan aan de voorwaarden. Het ingezamelde bedrag bedraagt ​​134.000.000 euro. Deze som omvat ongeveer 40% van het ontwikkelings- en bouwbudget van de suikerfabriek Seneffe.

Verdere onderhandelingen en nieuwe planning

CoBT blijft samenwerken met alle betrokken banken om het investeringskrediet te verkrijgen dat nodig is voor de bouw van de suikerraffinaderij. “Het proces is complex omdat het de tussenkomst van vele specialisten en de bouwheer vereist. Helaas zal dit niet rond raken vóór het voorjaar van 2020. Het verkrijgen van een krediet is nu een absolute voorwaarde om de suikerraffinaderij te kunnen bouwen. Dit betekent dat we de start van de werken moeten uitstellen. Zodra aan alle voorwaarden is voldaan, wordt de uiteindelijke beslissing om te bouwen in handen van de coöperatieve leden gelegd door een stemming in de ledenkringen en door de algemene vergadering. In afwachting van deze beslissing blijven de reeds betaalde deposito's volledig geblokkeerd. De betaling van het saldo van de aandelen, tot nu toe gepland in maart 2020, wordt ook uitgesteld tot uiterlijk januari 2021.”

Altijd meer veiligheid en vastberadenheid

De bouw van de suikerraffinaderij zal daarom niet starten vóór januari 2021. De eerste suikerbietcampagne zou dus in 2023 kunnen plaatsvinden. “Deze gedwongen vertraging vergroot de kansen op succes. Het geeft immers extra tijd aan de verschillende actoren van het project om de resterende vragen op te lossen en de risico’s te minimaliseren.”

De CoBT-ledenkringen zullen de komende weken bijeenkomen. “Ondanks deze tegenslag zijn we meer dan ooit vastbesloten om dit project te verwezenlijken. Het belangrijkste voor ons is om niet af te wijken van de doelstelling om de bieten eerlijk te betalen. De boodschap van onze 1.600 medewerkers (1.400 boeren en 200 sympatisanten) blijft ‘de fabriek moet er komen!’. En dat versterkt onze verantwoordelijkheid om te slagen, voor hen maar ook voor een duurzame toekomst van de sector.

Het was in alle opzichten steeds complexer dan verwacht, maar we zijn er tot nog toe geraakt. En dat zal hetzelfde zijn voor deze laatste voorwaarde!” besluit Benoît Haag.

Delphine Jaunard

Lees ook in Actueel

Edito: Dierenrechten… tot in je huiskamer?

Edito Alea iacta est… De wet over dierenrechten werd op 2 mei aangenomen in onze Grondwet. Het blijft vooralsnog gissen naar de gevolgen ervan op langere termijn, maar heel wat landbouwers hebben alvast argwaan. En Jan met de pet... die ziet de bui nog niet hangen voor zijn huisdieren.
Meer artikelen bekijken