Startpagina Actueel

10 competenties zonder diploma worden erkend

Je kan binnenkort makkelijker uitbener-uitsnijder, heftruckchauffeur of onderhoudsmecanicien worden als je over alle nodige competenties beschikt, maar niet het vereiste diploma bezit. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts hebben een eerste lijst klaar met 10 beroepen waarvoor je competenties kan laten erkennen die je hebt verworven dankzij een eerdere job, hobby’s, vrijwilligerswerk of zelfstudie. Zo kunnen werkzoekenden makkelijker een job vinden, worden knelpuntvacatures sneller ingevuld en wordt iedereen gestimuleerd om levenslang te leren.

Leestijd : 3 min

Veel Vlamingen beschikken over vaardigheden die niet op hun diploma staan. In de zoektocht naar een (nieuwe) job is het soms moeilijk om aan te tonen dat je bepaalde competenties verworven hebt. Dat is ook een probleem voor werkgevers, die valabele kandidaten dreigen mis te lopen. Vlaanderen werkt daarom al jaren aan een uniform en kwaliteitsvol kader om verworven competenties officieel te certificeren. Het beleidsdomein Werk werkt daarvoor samen met het beleidsdomein Onderwijs, want het is cruciaal dat er voor het Erkennen van Competenties (EVC) criteria gebruikt worden die even veeleisend zijn als de criteria voor onderwijsdiploma’s.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts hebben nu een lijst klaar met de eerste 10 beroepen waarvoor je competenties kan laten erkennen die je hebt verworven dankzij een eerdere job, hobby’s, vrijwilligerswerk of zelfstudie. De lijst kwam tot stand in overleg met de onderwijs- en opleidingsaanbieders, de sectoren en verschillende strategische adviesraden. Er is gekozen voor beroepen waar veel vraag is naar mensen met de juiste competenties.

Interessant voor de sector

Er zitten ook enkele beroepen bij die interessant zijn voor de land- en tuinbouwsector en de verwerkende industrie.

Het gaat om heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur, uitbener-uitsnijder, kinderbegeleider baby’s en peuters, kinderbegeleider schoolgaande kinderen, medewerker groen- en tuinaanleg, medewerker groen- en tuinbeheer, onderhoudsmecanicien personenwagen en lichte bedrijfsvoertuigen, fitnessbegeleider en gids.

De EVC-trajecten voor deze 10 beroepen kunnen nu voltooid worden. Later komen er nog meer (knelpunt)beroepen bij. Nog dit jaar zullen Vlamingen hun competenties kunnen laten beoordelen in EVC-testcentra. Wie de beoordeling goed doorstaat, krijgt een erkende beroepskwalificatie. Omwille van versnipperde regelgeving en gebrekkige coördinatie gebeurde dit tot nu toe omzeggens nooit.

Gegeerd op de arbeidsmarkt

“Leren doe je niet alleen op de schoolbanken”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Je blijft altijd dingen bijleren, ook lang nadat je dat diploma gehaald hebt. Laat ál je talenten erkennen, zodat ál je vaardigheden zichtbaar zijn voor werkgevers”.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Op een snel veranderende arbeidsmarkt is omscholen en bijscholen meer dan ooit noodzakelijk voor een duurzame loopbaan. Het is dan ook belangrijk dat vaardigheden worden erkend die je hebt geleerd uit je ervaringen op de arbeidsmarkt, in je gezin, als vrijwilliger of in het verenigingsleven. Door het erkennen van verworven competenties worden deze ervaringen naar waarde geschat. Zo kan je een kwalificatie halen die je toelaat om je droomjob uit te oefenen of vormt het net die essentiële bouwsteen om een andere opleiding te starten. De beroepen die we vandaag hebben goedgekeurd zijn ook gegeerd op de arbeidsmarkt met heel wat openstaande vacatures.”

Kabinet minister Crevits

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken