Startpagina Akkerbouw

ABS laakt besluit van Mestbank over vanggewassen: boetes onrechtvaardig

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vindt dat landbouwers een pluim verdienen voor het feit dat 82% voldoet aan de verplichting voor het inzaaien van vanggewassen. De organsiatie roept de Mestbank dringend op om nu wel pragmatisch te handelen en dus geen boetes uit te delen. ‘Een draagvlak creëer je niet met blinde repressie’, heet het in een verklaring. Minister Zuhal Demir antwoordt tegenover Belga geen boeren te pesten.

Leestijd : 2 min

Onlangs meldde de Vlaamse Landmaatschappij dat 82% van de landbouwers er in is geslaagd om te voldoen aan de verplichting voor het inzaaien van de vanggewassen. ABS wijst erop dat de regel pas laat op het teeltseizoen werd ingevoerd en pas wet is geworden is op 30 juli 2019. Teeltplannen zijn op de laatste minuut nog omgegooid, aldus de organisatie: korrelmaïs werd snijmaïs en aardappelen werden (te) vroeg gerooid. Landbouwers willen volgens ABS wel degelijk aan een goede waterkwaliteit werken.

Dat er geen overgangsjaar ging komen was aangekondigd, maar in elke communicatie had de Mestbank het wel over een pragmatische aanpak voor 2019. ABS verwijst naar de Van Dale, waarin de betekenis van het woord pragmatisch wordt uitgelegd: “gericht op feiten, inspelend op de praktijk”. De organisatie stelt dat iedereen met een klein beetje landbouwkennis weet dat het quasi ondoenbaar is om, eenmaal het teeltseizoen bezig is, de plannen te wijzigen.

‘Een pragmatische aanpak, in de werkelijke betekenis van het woord, zou de landbouwers aanmoedigen. Maar in plaats van de landbouwers, ook degene die hun best gedaan hebben maar er uiteindelijk niet geraakt zijn, een welgemeend schouderklopje te geven, kiest de Mestbank resoluut voor een andere aanpak.’ Elk landbouwer met een tekort krijgt een brief met een effectieve zware boete en een extra verzwaring van de maatregelen. In dezelfde brief wordt tevens vermeld dat je bezwaar kunt indienen. ABS vindt dat hiermee een totaal verkeerd signaal wordt afgegeven. Het beetje draagvlak voor Map6, dreigt als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

‘82% is een hoog percentage. Was dit het resultaat van een student, dan kreeg deze een grote pluim van zowel de professor als van zijn ouders.’

Ik pest geen boeren

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt geen boeren te pesten, maar het drinkwater te beschermen. "Ik ga niet discussiëren over het feit of een boete geïnd mag worden als landbouwbedrijven zich niet aan de regels houden. Dat is de logica zelf. Ik wil het wel hebben over de reden waarom we dit beboeten. Niet om boeren te pesten. Omdat ons grondwater systematisch vergiftigd wordt en de maatregelen die dat tegengaan door 18 procent niet uitgevoerd worden", zegt de N-VA-minister in een reactie aan Belga.

"Ik pest geen boeren, ik bescherm ons grond- en drinkwater. Net zoals 82% van de boeren dat gedaan heeft", stelt Demir nog. "Er wordt bovendien effectief een schouderklopje gegeven aan de landbouwers die het goed doen. De geïnde boetes zullen gebruikt worden voor de begeleiding van landbouwers om beter te presteren."

Lees ook in Akkerbouw

Nieuwe IPM-checklist met extra technieken en doppen

Akkerbouw Elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen moet de regels rond de geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. De IPM-lijst werd onlangs geüpdatet als gevolg van het aanpassen van de lijst driftreducerende doppen en technieken waardoor de gebruiksmogelijkheden werden uitgebreid.
Meer artikelen bekijken