Vlaanderen activeert waarborgregeling voor pluimveehouders die door vogelgriep in de problemen zitten

In het voorjaar van 2019 zijn een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus van het type H3.
In het voorjaar van 2019 zijn een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus van het type H3. - Foto: LBL

In het voorjaar van 2019 zijn een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus van het type H3. In de zomer besliste de federale overheid dat besmette bedrijven verplicht moesten ruimen en dat ze daarvoor op een tussenkomst van de federale overheid konden rekenen. H

Vrijwillige ruiming

Heel wat bedrijven hebben echter vrijwillig geruimd, om verdere verspreiding tegen te gaan, en zij kunnen rekenen op een tussenkomst van Vlaanderen. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen.

De Vlaamse regering voorzag eerder al 2,5 miljoen euro, waarmee zowat 15% van de schade kon worden vergoed. Dat vond de sector te weinig, dus nu wordt het budget opgetrokken tot 4,2 miljoen euro, waarmee zowat 30% van de schade zou kunnen worden vergoed. De middelen moesten pluimveehouders helpen om hun stallen te 'herbevolken'.

Waarborgregeling opgestart

In de commissie landbouw van het Vlaams parlement liet minister Hilde Crevits vandaag weten dat al die dossiers in het kader van de vogelgriep zijn uitbetaald. “De waarborgregeling voor pluimveebedrijven die in problemen zijn geraakt door de bestemming zullen worden geactiveerd”, stelt ze op Twitter.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent