Startpagina Varkens

Antibioticagebruik kan naar omlaag

Antibioticaresistentie vormt een dreiging voor de publieke gezondheid. De veehouderij heeft hier een groot aandeel in. Uit een Europese studie blijkt alvast dat er ruimte is voor een meer verantwoord antibioticagebruik in de varkenshouderij.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) waarschuwden tijdens hun algemene vergadering in 2015 voor de dreiging die antibioticaresistentie (AMR) vormt voor de wereldwijde publieke gezondheid. De toenemende resistentie wordt vooral gedreven door het gebruik van antibiotica, waarvan een groot deel gebruikt wordt in de veehouderij. Aangezien de bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek ook suggereren dat dieren een potentieel belangrijke rol spelen in de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken