Startpagina Pluimvee

Frankrijk stopt kuikens versnipperen en onverdoofde varkenscastratie

Het Frans persbureau AFP meldde deze week dat de Franse minister van Landbouw Didier Guillaume het versnipperen van kuikens zal verbieden, evenals het onverdoofd castreren van varkens.

Leestijd : 1 min

Omdat mannelijke kuikens minder vlees opleveren en geen eieren leggen, worden ze na het uit het ei kruipen gedood. Jaarlijks worden zo wereldwijd miljarden haantjes gedood. Dit gebeurt met behulp van een shredder, waarbij de haantjes levend worden versnipperd, een praktijk die veel dierenrechtenorganisaties niet goedkeuren. De praktijken worden in Frankrijk verboden vanwege dierenwelzijn. Ook onverdoofde castratie op biggen wordt verboden. Castratie zou er voor zorgen dat de biggen minder agressief worden, maar ook vetter. Tegen eind 2021 zouden de verboden ingevoerd worden.

In België worden er jaarlijks zo’n 15 miljoen haantjes vernietigd. Dit gebeurt in broeierijen door vergassing, waarbij de dieren 4 minuten CO2-gas inademen. Dit is conform de Europese Verordening (EG) nr. 1099/2009. De dode haantjes worden daarna nog nuttig ingezet. Ze dienen als voeding voor reptielen en roofvogels, in dierentuinen en bij particulieren. Sinds 1 januari 2018 is chirurgisch castreren in België verboden. Zeugenhouders schakelden over naar het houden van intacte beren of immunogecastreerde beren.

Redactie-Afp

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken