Startpagina Edito

Edito: VS hamert terecht op omarmen technologie

De Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue bezocht deze week België. Perdue stelde bij een bezoek aan een vleesveehouderij vast dat Amerikaanse en Europese boeren veel met elkaar gemeen hebben. Hij pleitte er terecht voor om meer open te staan voor technologie en voor economische toenadering.

Leestijd : 2 min

Perdue was niet alleen in ons land om het Belgisch witblauw, waar hij als student dierenarts zoveel over leerde, van dichtbij te zien. President Donald Trump heeft een missie, zo legt hij in een interview met Landbouwleven uit (p. 4). De Amerikanen realiseren in de agrarische handel met de EU een groot handelstekort. Onverteerbaar, heet het, want de VS heeft meer landbouwgrond en minder consumenten.

Het is een wat simplistische redenering, want in de wereld van agri- en food voert de EU verhoudingsgewijs veel meer producten uit met toegevoegde waarde. Denk aan Franse wijnen, Italiaanse parmaham of Belgisch bier. De VS voeren vooral agrarische grondstoffen uit, zoals maïs en soja. Toegegeven: de Amerikaanse export van vooral kippen- en rundsvlees wordt wel gefrustreerd door EU-beleid.

Dit beleid is ook meermaals door de Wereldhandelsorganisatie WTO veroordeeld als niet steunend op wetenschappelijk bewijs. De VS stuurt vanzelfsprekend niet de Atlantische vloot om haar gelijk te gelde te maken, maar de EU wordt wel altijd gedwongen om een soort schikking met de VS te treffen. De EU wordt soms gehinderd door protectionistische reflexen, en heeft een moeizame relatie met technologie.

Zo worden in de EU wellicht te snel fytomiddelen verboden, uitgaande van de giftigheid van de stof in plaats van het risico bij normale toepassing. Het aantal toegelaten werkzame stoffen in de VS ligt bijna dubbel zo hoog. Ook weigert de EU nog altijd de teelt van transgene gewassen toe te staan, op één uitzondering na, en staat het weinig open voor andere nieuwe veredelingstechnieken. Voor de korte termijn kan de EU zich dat best veroorloven, maar op de langere termijn maakt dit de EU minder concurrerend.

Het bezoek van Perdue herinnert ons ook aan de misgelopen onderhandelingen om te komen tot een veelomvattend vrijhandelsverdrag met de VS. Ironisch genoeg onderhandelt de EU wel met een serie Zuid-Amerikaanse landen, die qua standaarden nog veel verder van ons verwijderd zijn dan de VS. Wellicht kan Trumps dreiging met een handelsoorlog worden aangegrepen om toch nog eens te praten.

Als we toch met één ver buitenland best zaken zouden moeten kunnen doen, met respect voor de gevoeligheden over en weer, dan toch wel met de VS. In een wereld waarin landen die qua faire handel, een betrouwbare overheid, voedselveiligheidsstandaarden en democratie veel verder van ons staan, mogen we de relatie met de VS niet verwaarlozen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Edito

De stilte van Timmermans

Edito Niet enkel in Vlaanderen en Wallonië, maar ook in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Hongarije, Italië, Polen en Letland roeren de boeren zich. Vaak zijn nieuwe of aangekondigde nationale maatregelen ‘the drup’ die ‘the emmer’ doet overlopen. Als we kijken naar de fundamenten van het Europese boerenprotest, dan komen vaak de vrijhandelsakkoorden en de Green Deal naar boven.
Meer artikelen bekijken