Startpagina Tuin

BelOrta veilt eerste primeurasperges

Vandaag, 3 februari 2020, trapte BelOrta het aspergeseizoen traditiegetrouw af met de veiling van de primeurasperges voor een goed doel.

Leestijd : 2 min

Deze keer overhandigt de coöperatieve groente- en fruitveiling van België een cheque van 5.000 euro aan de VZW Prinses Harte. BelOrta verwacht dat er begin april voldoende asperges beschikbaar zullen zijn om het grote publiek te bedienen.

Asperges zijn een enorm populaire groente in België. Vooral de witte asperge is immers een echte Belgische delicatesse die maar een aantal maanden per jaar beschikbaar is. Daarom is de eerste oogst van het seizoen doorgaans extra gegeerd in culinaire middens. De eerste schaaltjes asperges van het nieuwe seizoen werden gekocht door Impex-Heemskerk, de eerste losse asperges werden gekocht door de gespecialiseerde groothandelaar Fruithandel Sebrechts. Marja van Dessel (Den Boschkant) leverde de eerste asperges aan.

Topmaanden april, mei en juni

De primeurasperges worden gekweekt in serres. Daarna volgen de asperges die groeien onder tunnels en nog eens later de asperges uit openlucht. Jo Lambrecht, Commercieel Manager BelOrta: “Dat betekent dat de aanvoer van asperges de komende weken nog beperkt is en vanaf maart pas echt in stijgende lijn gaat. En in april, mei en juni – de absolute topmaanden – kan de Belg massaal zijn hart ophalen aan dit topproduct. We verwachten dat er, net zoals de voorbije jaren, ongeveer 3 miljoen kg asperges – stuk voor stuk van topkwaliteit – via onze veiling zullen passeren.”

Kleur, licht en troost

BelOrta heeft een rijke traditie op het vlak van primeurveilingen van verschillende groenten- en fruitsoorten voor het goede doel. Deze keer koos het voor Prinses Harte. “Onze VZW maakt het ziekenhuisverblijf van kinderen aangenamer met zelfgemaakte ridders- en prinsessenpakketten”, legt Johan Muyldermans , woordvoerder bij Prinses Harte uit. “We zijn heel blij dat een op-en-top Belgische onderneming een lokaal initiatief als het onze steunt. Met het verzamelde bedrag kunnen we heel wat zieke kinderen een extra dosis kleur, licht en troost geven.”

BelOrta

Lees ook in Tuin

Goede raad bij de keuze van het juiste zaad

Actueel In de tuincentra hangen de zadenrekken weer propvol met kleurrijke zakjes gevuld met verse, kiemkrachtige zaden van tomaten in alle kleuren van de regenboog, van pompoenen in veel verschillende maten, zonnebloemen van groot tot klein, ronde wortelen, lange wortelen, rode kolen, witte kolen, groene kolen, Chinese kool, vroege en late bloemkool en nog veel meer moois en lekkers.
Meer artikelen bekijken