Startpagina Veeteelt

Arrestaties in onderzoek naar knoeien met veevoeder in Nederland

De Nederlandse politie heeft deze week drie leidinggevenden van een veevoederbedrijf in de provincie Noord-Brabant gearresteerd. Het bedrijf heeft volgens het openbaar ministerie geknoeid met de samenstelling van veevoer, waardoor het voedselsysteem voor dier en mens vervuild kan raken. Volgens de regionale krant BN/De Stem gaat het om het bedrijf Fourage/Weihandel Toontje Hendriks -onderdeel van Hendriks Group.

Leestijd : 1 min

Het belangrijke GMP+-certificaat (voor productie, handel, op- en overslag en transport) is ingetrokken. Bij het onderzoek naar het bedrijf in de grensgemeente Baarle-Nassau was ook de Belgische politie en de Franse gendarmerie betrokken. Het bedrijf werd al in mei 2019 stilgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), na een huiszoeking. De certificering van het bedrijf is ingetrokken, tientallen vrachtwagens zijn in beslag genomen, zegt het OM.

Het bedrijf zamelde resten van levensmiddelenbedrijven in en zou structureel ongeschikte stoffen en zelfs afval in het voer hebben gemengd en als veevoer met een keurmerk hebben verkocht aan boeren. Het "omkatten" van afval- of minderwaardige stoffen kan heel lucratief zijn, aldus het OM. Het bedrijf verdiende tussen 2017 en mei 2019 4 miljoen euro. De NVWA stelde vorig jaar ook vast dat de vereiste hygiëne op het bedrijf ontbrak. Voorts bleek de administratie niet te kloppen.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Veeteelt

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken