Startpagina Melkvee

Honderden miljoenen voor Nederlandse uitkoopregeling

Het Nederlandse kabinet stelt honderden miljoenen euro’s beschikbaar voor veehouders die vrijwillig willen stoppen of vergaand verduurzamen. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van bronnen dichtbij het kabinet. In totaal steekt de regering 350 miljoenen in een uitkoopregeling voor stoppende veehouders.

Leestijd : 1 min

Voor boeren die door willen gaan, met verduurzamingsmaatregelen, komt nog eens 200 miljoen beschikbaar. Het plan moet de stikstofuitstoot van Nederland helpen terugdringen. De sector wordt verantwoordelijk gehouden voor bijna de helft van de stikstof die in Nederland neerslaat in natuurgebieden.

Politiek lijkt het vooral een compromis. Binnen de regeringscoalitie willen het liberale VVD en CDA – de christendemocraten – vooral inzetten op innovaties. Het linkse D66 wil een afgedwongen krimp van de veestapel. De stikstofplannen worden besproken met de provincies. Het zijn uiteindelijk de provincies die met een ‘gebiedsgerichte aanpak’ de stikstofuitstoot moeten doen dalen, vooral in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken