Startpagina Maïs

Thomas Truyen (Limagrain) : ‘Geïntegreerde aanpak van zaadontsmettingen’

“Door het beperkt beschikbaar zijn van Mesurol en het verbod op het gebruik van Thiram wordt 2020 een bijzonder jaar op het vlak van zaadontsmettingen in de maïsteelt. Meer dan ooit is een geïntegreerde aanpak nodig”, stelt Limagrain-topman Thomas Truyen. Korit en Starcover Force bieden antwoorden.

Leestijd : 2 min

Net zoals voor andere teelten was 2019 ook voor de maïsteelt bijzonder. “De heel koude meimaand zorgde voor de traagste maïsopkomst in jaren. In het groeiseizoen kenden we 3 hittegolven tijdens de zomer, wat onder andere zorgde voor slechte bevruchting, steriele kolven en bladverbranding.”

Maïsrassen

In de kuilmaïsrassen ligt de focus in 2020 op de sterke Limagrain-rassen LG 31.205 (heel vroeg), LG 31.229 en LG 30.248 (halfvroeg), de Clementeen en de Pauleen.

Wat de dubbeldoel- en korrelrassen betreft, is er het nieuwe ras LG 31.219. “Het is een nieuw ras met een goede droogte-garantie, die in Oost- en Zuid-Europa vaak wordt gebruikt. Een vroegrijp ras met een hoge korrelopbrengst en een ras dat ook geschikt is voor minder goede gronden.”

De LG 30.258 is vandaag het meest gezaaide dubbeldoel ras met een financiële opbrengst die 4,5% hoger ligt dan gemiddeld. Op lichtere en minder vruchtbare gronden biedt de LG 31.219 dan weer een betere opbrengststabiliteit.

Zaadontsmetting

2020 is een bijzonder jaar. Enerzijds is Thiram (fungicide met werking tegen resistente phytium en fusarium) verboden en is Mesurol (vogelafweer en insecticidewerking tegen fruitvlieg en bonenvlieg) maar heel beperkt beschikbaar meer. “Een geïntegreerde aanpak is dan ook aangewezen”, stelt Limagrain-topman Thomas Truyen.

Tegen vogelvraat bestaan echter geen wondermiddelen. “De maïsplant is gevoelig van zaai tot 2-bladstadium, zodat deze periode best zo kort mogelijk wordt gehouden.”

Starcover en Korit

Limagrain biedt 2 oplossingen van zaadontsmetting: de Starcover Force en de Korit.

De Starcover Force is een bio-stimulant en insecticide. Het heeft een vogelwerende bijwerking, biedt een positief effect op de jeugdgroei en beschermt tegen bodeminsecten (zaaidiepte 3 cm). “Het gaat om een innovatief proces van zaadcoating, met betere en meer wortels: meer opname van fosfor, betere jeugdgroei, beter droogtetolerant, wat een hogere opbrengst biedt.”

De Korit is erkend voor vogelafweer en biedt een betere bescherming tegen resisente fusarium en pythium, wat Korit dan ook beter geschik maakt in groentenstreken.

LV

Lees ook in Maïs

Meer artikelen bekijken