Startpagina Actueel

Marghem: Belgische klimaatstrategie voor 2050 bevat wél becijferde doelstelling.

Federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) betwist dat België een klimaatstrategie voor 2050 zonder becijferde doelstelling indient bij de Europese Commissie. Concreet gaat het volgens haar om een vermindering van 85 tot 87 % in uitstoot van broeikasgassen in het de zogenaamde ‘niet-ETS-sectoren’ als transport, gebouwen, landbouw en afval.

Leestijd : 2 min

De verschillende regeringen van ons land krijgen volgende week woensdag op het Overlegcomité een tekst voorgelegd met daarin een klimaatstrategie voor 2050. Die moest eigenlijk al ruim een maand geleden bij de Europese Commissie ingediend, en bovendien bevat het plan geen becijferde ambitie, schrijft De Standaard dinsdag. De federale regering diende zelfs geen eigen plan in, klinkt het.

Minister Marghem weerlegt dat. “In tegenstelling tot wat in de pers staat, bevat het document wel degelijk een nationale doelstelling”, zegt zij. Concreet gaat het om een vermindering van 85 à 87 % in de uitstoot van broeikasgassen, wat volgens Marghem overeenkomt met de som van de doelstellingen van de verschillende gewesten. Dat cijfer is wel enkel van toepassing op de zogenaamde niet-ETS-sectoren zoals transport, gebouwen of landbouw. Voor de ETS-sectoren – zware industrie zoals verbrandingsinstallaties, olieraffinaderijen of ijzer- en staalfabrikanten – geldt sinds 2013 een overkoepelende Europese doelstelling, en dus bestaat daar geen becijferde doelstelling voor op niveau van de verschillende lidstaten. De ETS-sectoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40 % van de Europese uitstoot.

Het federale niveau wil de klimaatambities samen met de gewesten vorm geven, benadrukt Marghem, “zoals dat ook in het kader van het nationaal energie-en klimaatplan 2021-2030 is gebeurd.” Dat plan werd eind vorig jaar ingediend bij de Europese Commissie. Dat de documenten voor het klimaatplan 2050 nu al worden verspreid, vindt Marghem ‘betreurenswaardig’. “Die methode dient om de interfederale onderhandelingen te vergiftigen en om ons land te beschadigen op het de internationale scène.”

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken