Startpagina Akkerbouw

MAP6 heeft ook impact op de pachtwet: wie moet registratie van bemesting doen?

Er is heel wat te doen over het nieuwe MAP6. Nu blijkt ook dat MAP6 een onmiskenbare impact heeft op de pachtwet. Hierover stelde Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V) enkele vragen in de commissie Landbouw, aan landbouwminister en partijgenote Hilde Crevits. “Het is belangrijk dat er voor dit neveneffect een oplossing komt.” De administraties van de departementen milieu en landbouw gaan overleggen.

Leestijd : 2 min

In de teelt van aardappelen, vlas, verschillende groenten,… wordt met het systeem van cultuurcontract gewerkt”, zegt Bart Dochy. Een cultuurcontract is een uitvoering van art 2, 2° van de pachtwet waarbij de pachter en/of de eigenaar de mogelijkheid krijgt om buiten het strikte toepassingsgebied van de pachtwet een verhuring te doen van minder dan 1 jaar voor een specifieke teelt.

Behoefte aan vruchtafwisseling

“Bedoeling is dat er een vruchtafwisseling kan plaatsvinden. Telers die grotere oppervlakten van bepaalde teelten willen verbouwen hebben de behoefte aan het wisselen van grond, wat betekent dat ze bijvoorbeeld niet ieder jaar bij met dezelfde landbouwer een overeenkomst maken en/of zeker niet ieder jaar hetzelfde perceel huren.”

De toepassing van de verplichting tot het telen van vanggewassen maakt het systeem nog wat complexer , zegt Bart Dochy.
De toepassing van de verplichting tot het telen van vanggewassen maakt het systeem nog wat complexer , zegt Bart Dochy. - Foto: Belga

Om het gebruik van het perceel te beperken tot minder dan 1 jaar en aldus niet de gebruikelijke eerste pachtperiode van 9 jaar in voege te brengen stelt de pachtwet 2 voorwaarden. In eerste instantie moet het gebruik voor een duur van minder dan 1 jaar zijn, zoals hierboven reeds vermeld. Maar tevens moet de verhuurder van het perceel de voorbereidings- en bemestingswerkzaamheden uitvoeren, waarna hij de grond ter beschikking stelt van de teler die de grond huurt.

“Tot en met 2019 werden de percelen bij de eenmalige perceel registratie geregistreerd door de verhuurder voor wat betreft de bemesting (lees aspect mestwetgeving) en door de huurder wat betreft de teelt (lees aspect Europees landbouwbeleid). De toepassing van de verplichting tot het telen van vanggewassen maakt het systeem nog wat complexer.”

Wie registreert? Huurder of verhuurder?

Vanaf 2020 is het echter verplicht in gebiedstypes 2 en 3, dat diegene die de teelt verbouwt (hier de huurder), ook de registratie doet voor de mestwetgeving. “Dit betekent een potentiële discussie met betrekking tot de verantwoordelijkheid van het bemesten en dus het toepassen van art 2, 2° van de pachtwet.”

Om ook hierover rechtszekerheid te zoeken, ga ik overleggen met mijn collega Zuhal Demir van Milieu , zegt landbouwminister Hilde Crevits.
Om ook hierover rechtszekerheid te zoeken, ga ik overleggen met mijn collega Zuhal Demir van Milieu , zegt landbouwminister Hilde Crevits.

Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V): “Het gaat inderdaad om een heel technische kwestie. Het is bekend dat cultuurcontracten een uitzondering zijn en niet onder de pachtwet vallen. Dat heeft uiteraard een impact op de manier van werken. Om ook hierover rechtszekerheid te zoeken, ga ik overleggen met mijn collega Zuhal Demir van Milieu. Het is belangrijk dat er een oplossing komt. Onze administraties gaan hiervoor samenzitten.” Bart Dochy dringt aan op snelle duidelijkheid.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken