Geitenboerderij Klavertroef: “Van nul beginnen is moeilijk, maar we komen nu op onze plooi”

RULA Kleinvee

Weinig landbouwachtergrond, maar toch starten met een biologische geitenboerderij. Velen ontbreekt het durf, maar Peter de Cock en Joke De Rocker gingen er volledig voor en startten in 2015 Klavertroef op te Oosterzele. “We gaan niet flauw doen, het is niet gemakkelijk om van nul te starten. Maar stilaan kunnen we de vruchten plukken van ons harde werk.”

Jan Martens, voorzitter van SLE, met een Mechelse kalkoenkophen.

Steunpunt Levend Erfgoed: “We ijveren ervoor om ons levend erfgoed in stand te houden”

RULA Kleinvee

Onder de algemene term ‘kleinvee’ zitten heel wat diersoorten en -rassen verscholen. In de professionele landbouw is al een hele rist te bewonderen, maar in de niet-professionele veehouderij is het gamma nog veel ruimer. Sommige authentieke rassen staan vandaag echter onder druk. Het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) tracht dit levend erfgoed in stand te houden. Voorzitter Jan Martens vertelt ons waarom.

De eenden verblijven het grootste deel van hun leven in een zone met vrije uitloop , vertelt Valérie van Wynsberghe.

Eendenlever van La Sauvenière: Stap voor stap groeien, met respect voor de dieren, het product en de consument

RULA Kleinvee

Meer dan 20 jaar geleden startte Valérie Van Wyzenberghe met de productie van eendenlever of foie gras. Deze stiel verdedigt ze met veel overgave. Met de hulp van haar man, François Vandenbulcke, kweekt ze iets meer dan 8.000 eenden per jaar, die ze dan verwerkt in het slachthuis op de boerderij.

Schobbejaks Hoogte: Om struisvogels te houden, moet je een beetje cowboy zijn

RULA Kleinvee

Als de hobby uit de hand loopt, dan ontstaat er een… struisvogelboerderij. Dat was althans het geval bij dierenarts Bert Neirinck en zijn vrouw Christel Cauwelier, die het Tieltse Schobbejaks Hoogte oprichtten. Als grootste struisvogelboerderij in Europa voorzien ze heel de wereld van vlees en kuikens. Daarnaast baten ze ook een hoevewinkel uit, waar allerhande struisvogelproducten te koop worden aangeboden. Een hele boterham, maar Bert zelf blijft er bescheiden onder: “Als dierenarts zit ik al veel tussen de koeien en varkens. Met struisvogels kon ik iets anders doen.”