Startpagina Actueel

Limburgse jagers planten 14.000 hagen en bomen

De Limburgse jagers planten op 14 en 15 februari bijna 14.000 hagen en bomen aan verspreid over de provincie Limburg. De inspanningen van de jagers moeten naar eigen zeggen ook niet-bejaagbare soorten ten goede komen. “Hopelijk kan de actie aantonen dat jagers meer doen dan enkel maar schieten”, zegt Marcel Lemmens van de Limburgse Jagersvereniging.

Leestijd : 2 min

Op 14 februari worden de 13.904 hagen en bomen op 2 plaatsen in Limburg geleverd. De jagers komen daarna hun planten ophalen om ze in hun eigen jachtgebied te verpotten.

De jagers zullen 19 inheemse soorten planten, zoals de zwarte els, winter- en zomereik, beuk, mei- en sleedoorn, en gele en rode kornoelje. “De keuze voor streekeigen biodiversiteit moet de grote monoculturele landschappen doorbreken. In sommige gevallen zal dat een zichtbare, maar positieve impact hebben op het straatbeeld. Een aantal klanten bestelde tot 3.000 boompjes. Dat zal opvallen”, zegt Marcel Lemmens van de Limburgse Jagersvereniging.

De actie moet de lokale biotoopverbetering in de hand werken. “Meer gewas betekent bijvoorbeeld ook meer schuilgelegenheden en meer voeding voor dieren, door onder andere de bessen aan de hagen”, legt Lemmens uit. “Een goede zaak voor de patrijs in Limburg, maar ook voor de gorzen, de veldleeuweriken, de marterachtigen, en zelfs de hamsters. Met andere woorden: de inspanningen geleverd door de jagers komen ook en vooral niet-bejaagbare soorten ten goede.”

De Limburgse Jagersvereniging rekende vooraf op 10.000 bomen, maar dat aantal werd ruimschoots overschreden. “Hopelijk kan de actie aantonen dat jagers meer doen dan enkel maar schieten, een hopeloos en achterhaald cliché dat tekortdoet aan onze liefde voor de natuur”, aldus de jagersvereniging.

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken