Startpagina Groenten

Spruit zit bloemkool als teelt van industriegroente op de hielen

Ingro, de telersvereniging van industriegroenten, rondde in 2019 voor de eerste keer de kaap van de 100 miljoen euro omzet. Vooral de sterke stijging van spruiten is opvallend. En komt in omzet net achter de teelt van bloemkool 2de vrucht.

Leestijd : 1 min

Ingro, de telersvereniging van industriegroenten uit Roeselare, maakte de cijfers van 2019 bekend. De vereniging werd in 2005 opgericht met de steun van Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en REO Veiling. Leden moeten hun volledige productie via de telersvereniging afzetten en in de bedoelde productiecategorie mag je als Ingro-lid maar lid zijn van 1 telersvereniging. Ingro is erkend als productorganisatie voor groenten voor verwerking.

2019 was een historisch recordjaar met een omzet van ruim 100 miljoen euro. Bloemkool 2de vrucht blijft in omzet de belangrijkste teelt met bijna 25 miljoen euro, op de voet gevolgd door de spruitenteelt, die ook in 2019 weer een sterke stijging kent. Verder in de top tien (omzetcijfers): prei, bloemkool 1ste vrucht, bonen, spinazie, wortelen, courgetten, erwten en knolselder.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken