Peulvruchtenteler Maarten De Wit: “Boterbonen liggen goed in de markt, hopelijk is dat later voor edamame ook”

Bijzondere groenten

Groene bonen, erwten, boterbonen en edamame… er is een heel gamma aan peulvruchten, en op het bedrijf van Maarten De Wit uit Leest staan ze allemaal: “Met de peulvruchten krijgen we ons zomerseizoen ook goed gevuld. Edamame proberen we sinds vorig jaar in een klein proefje, want daar is nog weinig kennis over in België.”

Maarten Jacobs spreekt liever over bijzondere dan over vergeten groenten.

Maarten Jacobs (Den Oude Kastanje): Vergeten groenten? Ik spreek liever over bijzondere groenten

Actueel

Brave hendrik, zevenblad, pinksterbloem, Franse aardkastanje: het zijn niet onmiddellijk ‘vergeten’, maar eerder ‘bijzondere groenten en planten’. De Ecohoeve Den Oude Kastanje van Maarten Jacobs en zijn vriendin Lotte in Herselt specialiseert zich organisch in eetbare planten. “We surfen mee op de groeiende interesse voor voedselbossen en eetbare tuinen. Ook corona verstevigde die trend, onder meer omdat mensen meer dan ooit in hun eigen tuin willen tuinieren en gaan experimenteren.”

Leo kweekt plantjes in een serre om zo het seizoen te verlengen.

Yacon blijft kleine teelt: “Yacon doet het goed in onze hoevewinkel, waarom niet in de retail?”

Bijzondere groenten

Aan het eind van 2017 werd yacon succesvol gelanceerd in Kinrooi, als Tasty Yacon. Het is een smaakvol zoet knolgewas dat bovendien door zijn samenstelling zelfs geschikt is voor diabetici. Leo Henckens van Hoeve ’t Bommesaarke is de eerste, maar ook de enige yaconteler in het Limburgse landschap. “De verkoop van yacon in de retail verloopt moeilijk, maar we blijven erachter staan, aangezien het zo goed verkoopt in onze hoevewinkel.”

De broers Frederique en Dominique (met dochtertje Lotte) zijn tevreden met hun keuze voor de bataatteelt. “Bataat past prima in ons teeltplan.”

Bataatteelt bij de familie Vandewalle: “Een schone vrucht met veel zorgen”

Bijzondere groenten

Bataat, beter bekend als zoete aardappel, is nog niet zo populair als de traditionele aardappel, maar lijkt ook niet meer weg te denken uit onze winkelrekken. De knollen worden nu stilaan ook meer geteeld in eigen land. De familie Vandewalle uit Zarren startte enkel weken geleden hun derde teeltjaar. “Het is een boeiende teelt. We leren elk jaar bij.”

“Als ik ga kijken bij mijn vaste plantgoedleveranciers en zaadhuizen, kies ik groenten die ik interessant vind en wil proberen.”

Koen Tierens (de Plukheyde): “Wij combineren oude kennis met nieuwe technieken en afzet”

Bijzondere groenten

Ooit was hij secretaris en consulent bloemisterij en snijbloemen bij AVBS (de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening), maar nu is Koen Tierens al 5 jaar bezig met zijn eigen CSA-bedrijf de Plukheyde in Kampenhout. “Ik heb meer dan 150 gewassen staan. Ik teel 70% wat mensen willen, maar bij die andere 30% doe ik mijn zin en verras ik mensen met iets dat ze niet kennen.”

Veel vergeten groenten zijn ondertussen niet meer zo vergeten. Ze zijn trendy geworden.

Guy Jennes van BelOrta: Vergeten groenten slaan pas aan als de supermarkten mee willen

Bijzondere groenten

Pastinaak, rammenas en rode bieten, het zijn verschillende groentesoorten die ons zeer bekend in de oren klinken. Warmoes, wortelpeterselie en Chioggia-biet doen misschien iets minder een belletje rinkelen. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn allemaal vergeten groenten. Alleen, sommige zijn iets minder ‘vergeten’ dan andere. “Het zijn vooral de supermarkten die bepalen of een groente aanslaat of niet, ook bij vergeten groenten”, geeft Guy Jennes van BelOrta aan. “En de smaak, die blijft ook belangrijk.”