25 miljoen koffieboeren halen onvoldoende inkomen

Slechts een klein deel van de verkoopprijs van een kop bereikt de koffieboer.
Slechts een klein deel van de verkoopprijs van een kop bereikt de koffieboer. - Foto: Pixabay

De vraag naar koffie blijft wereldwijd stijgen. De laatste 20 jaar steeg die met zo’n 50 %. ICO, de Internationale Koffie-organisatie (ICO), meldt echter dat 25 miljoen koffieboeren uit 50 ontwikkelingslanden niet of moeilijk kunnen leven met de koffieproductie.

Koffie maakt voor verschillende ontwikkelingslanden een belangrijk onderdeel uit voor de economie. MO rapporteert dat in 2017 koffie-export in Burundi, Ethiopië, Honduras, Nicaragua, Oost-Timor en Oeganda meer dan 10 % van de totale omzet bedroeg.

In Afrika, Azië en Latijns-Amerika krijgen de landbouwers 1 cent per kop koffie, terwijl de prijs in geïndustrialiseerde landen  €2,75 bedraagt. Dat onevenwicht komt vooral doordat koffie in de rijke landen wordt verwerkt, staat in MO te lezen.

Vicesecretaris-generaal van de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (Unctad) Isabelle Durant vindt dit inacceptabel. “Er gaat buitensporig veel naar bedrijven in rijke consumptielanden. Slechts een klein deel van de verkoopprijs van een kop bereikt de koffieboer”, zegt Durant bij de start van een conferentie over duurzame koffieproductie.

De koffieprijzen blijken ook de meest volatiele te zijn. “Hoe kunnen koffieboeren in dergelijke negatieve omstandigheden innoveren en hoe kan de overheid in hun land de uitgaven beheersen”, klinkt het.

Lees het volledige artikel via deze link.

Naar MO

Meest recent

Meest recent