Startpagina Akkerbouw

Gras: vooral bij de eerste 2 snedes maakt zwavel een verschil

Voor een optimale groei van gras is een juiste bemesting op zijn plaats. Hierbij komen vooral stikstof, fosfor en kalium in de aandacht. Bij een gebrek aan zwavel zal de eiwitproductie van het gras echter niet optimaal zijn. Zwavel toepassen in het voorjaar tijdens de eerste 2 snedes wordt aangeraden.

Leestijd : 3 min

Een correcte bemesting is voor elk gewas aangeraden, ook voor gras. Hierbij denken we niet alleen aan stikstof, fosfor en kalium, maar ook aan zwavel (S). Zwavel is samen met stikstof (N) nodig om eiwitten op te bouwen, en eventueel op te slaan in de plant. Door de aanwezigheid van zwavel wordt ook de stikstof beter benut in de bodem. Melkveehouderijspecialist bij Yara Theo Courtz: “Het is net als een huis bouwen: heb je enkel stenen en geen cement – of andersom –, dan bouw je geen huis. De behoeften van stikstof en zwavel lopen vrij parallel met elkaar.”

Toediening zwavel meer nodig dan vroeger

Het toedienen van zwavel heeft bovendien meer dan vroeger zijn nut. “We zijn steeds properder bezig in onze industrie, met een lagere zwaveldepositie tot gevolg. Dat is zo voor Nederland, maar ook voor België. In het noorden van Nederland merken we uit cijfers van het RIVM de laagste depositie en de schoonste lucht”, merkt Courtz nog op.

Goed nieuws voor de luchtkwaliteit, maar de behoefte van het gewas blijft wel dezelfde. Zwavel moet via de bodem zijn weg vinden naar de plant. Zwavel komt echter vaak organisch gebonden de bodem in. Bovendien wordt de meeste zwavel in de bodem gebonden en is die niet beschikbaar. “Dat is nu net het grootste probleem”, vertelt de expert. De organisch gebonden zwavel moet worden omgezet in anorganische minerale verbindingen om opgenomen te kunnen worden door de wortels van de plant, met andere woorden de mineralisatie. Zwavel is in de bodem pas beschikbaar voor de plant in de vorm van sulfaat. Die mineralisatie gebeurt als de buitentemperatuur, en dus ook die van de bodem verhoogt.

Op tijd met minerale meststof

“Met de juiste bodemgesteldheid, -vocht en -temperatuur zal de zwavel beschikbaar komen in mei. Dan zit de eerste snede er echter al op”, geeft hij mee. “We moeten daarom zelf bijsturen met minerale meststof.” Het is daarbij wel belangrijk op te merken dat zwavel uitspoelingsgevoelig is. “Je kan moeilijk een voorraad aanleggen. Als je gips gooit, verlies je gedurende de winter veel zwavel”, klinkt het.

Bedoeling is dus om op tijd de zwavel toe te passen. Je start best in het voorjaar met een eerste zwavelbemesting, en na de eerste snede doe je er nog een. Geef je te veel of te laat zwavel dan bestaat de kans dat het gras minder koper en selenium Ook vergroot de kans op uitspoeling.

Let op de streefwaarde

De streefwaarde van de verhouding N:S in ingekuild gras moet lager zijn dan 12. Is die hoger dan 15 dan is er duidelijk sprake van een tekort. Gras neemt tot 50 kg zwavel in de vorm van SO3 per ha op. Via depositie pakt gras gemiddeld 5 kg per ha op, via drijfmest is dat 5 tot 8 kg. Als je een bodemanalyse laat doen, dan kan je nauwkeuriger omgaan met de bemesting omdat je dan de exacte behoefte van de bodem weet. Gemiddeld is er nog 40 kg zwavel via minerale meststoffen nodig.

Een correcte hoeveelheid zwavel toedienen loont trouwens naar opbrengst en eiwitgehalte. In proeven met Yara in Moosburg vergeleek men KAS, het Yara-product met zwavel Weide-Sulfan, en ureum. Hieruit bleek dat het toepassen van zwavel een 11% hogere opbrengst tot gevolg had. Bovendien was het eiwitgehalte zo’n 6% hoger. “Meer opbrengst gecombineerd met een hoger eiwitgehalte leidt uiteindelijk tot extra winst”, vertelt de expert trots.

Het zwavelgehalte in varkensdrijfmest en runderdrijfmest valt erg tegen.
Het zwavelgehalte in varkensdrijfmest en runderdrijfmest valt erg tegen. - Foto: LBL

Drijfmest bevat te weinig zwavel

Drijfmest toepassen blijkt ook niet efficiënt om voldoende zwavel in de bodem te brengen. Het zwavelgehalte in varkensdrijfmest en runderdrijfmest valt erg tegen. In runderdrijfmest zit wel iets meer, maar niet overdreven. Dan gaat het over 0,03 tot 0,06 kg sulfaat-S per ton. Dat zwavel is bovendien niet plantopneembaar en moet eerst worden omgezet naar sulfaat. Slechts 30% van dat zwavel is direct opneembaar bij verse rundveedrijfmest. Dat percentage daalt nog naargelang de opslagduur. “Van de 50 ton runderdrijfmest die per ha wordt gegeven, is er dus maar 20 kg zwavel per ha. Daar heb je nog verliezen op, zoals naar de lucht. Uiteindelijk is in het eerste jaar slechts 2 kg zwavel per ha beschikbaar, in de nawerking het volgende jaar is er 6 kg zwavel per ha beschikbaar. Dat is weinig.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken