Startpagina Agridagen

Administratieve vereenvoudiging voor melkveehouders dankzij IKM-Net

IKM-NET is de eerste tool die werkt via het nieuwe datadeelplatform DjustConnect. Voor de 4.000 melkveehouders, aangesloten bij Integrale Kwaliteitszorg Melk (IKM), betekent dit een sterke vereenvoudiging van hun administratieve lasten.

Leestijd : 2 min

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en IKM stelden de digitale tool voor tijdens de voorbije Agridagen. Joris Relaes, administrateur-generaal, was terecht trots tijdens de lancering ervan. “We spreken al meer dan 20 jaar over vereenvoudiging van de administratieve lasten voor de landbouwers. Jaren later stelden we vast dat er nog steeds weinig was veranderd, integendeel. Deze lasten verhoogden zelfs doorheen de jaren. Dankzij de digitalisering en de nieuwe mogelijkheden om data te connecteren, zien we eindelijk een gunstige evolutie. Blijven rondrijden op de digitale snelweg is echter één zaak, effectief iets met de data doen een andere. Met het datadeelplatform DjustConnect en IKM-NET krijgen de melkveehouders vandaag een primeur. Ze krijgen nu zelf de sleutel in handen om vlot om te gaan met hun data.”

Met DjustConnect en IKM-NET krijgen de melkveehouders vandaag een primeur, stelt Joris Relaes. Ze krijgen nu zelf de sleutel in handen om vlot om te gaan met hun data.”
Met DjustConnect en IKM-NET krijgen de melkveehouders vandaag een primeur, stelt Joris Relaes. Ze krijgen nu zelf de sleutel in handen om vlot om te gaan met hun data.” - Foto: AV

Het datadeelplatform DjustConnect werd in oktober 2019 gelanceerd. Het is een initiatief van ILVO, Boerenbond, DGZ, CRV, Milcobel en Aveve, met financiële steun van het Europees Fonds voor Rurale Ontwikkeling (EFRO).

Vlottere controle

In Vlaanderen zijn zowat 4.000 melkveehouders aangesloten bij het autocontrolesysteem IKM. “Om een IKM certificering te behalen en te behouden, moeten zij aantonen dat hun bedrijf voldoet aan een 200-tal voorwaarden rond melkkwaliteit, dierenwelzijn, zorg voor het milieu en goede productiepraktijken”, legt Koen Lommelen (IKM-Vlaanderen) uit. “Die audit gebeurt om de 3 jaar, op elk IKM-gecertificeerd melkveebedrijf. Hij bestaat voor één derde – zo’n 60 aspecten – uit een administratief luik: inzage in meet- en adviesrapporten, keuringsbewijzen, wateranalyses, facturen van voeders, certificering van de bedrijfsdierenarts... Sommige van die documenten worden per mail bezorgd, andere per post, en nog andere zijn online beschikbaar op diverse webtools. We stellen vast dat bij ongeveer 10% van de controles nazorg nodig is voor de administratie.”

Met IKM-NET zal de controle van het administratieve luik veel vlotter verlopen. Dat is zowel voor de melkveehouder als voor de controleur van de inspectie-instelling aangenamer”, benadrukt Koen Lommelen (IKM).
Met IKM-NET zal de controle van het administratieve luik veel vlotter verlopen. Dat is zowel voor de melkveehouder als voor de controleur van de inspectie-instelling aangenamer”, benadrukt Koen Lommelen (IKM). - Foto: AV

Voortaan zullen de betrokken melkveehouders de tientallen formulieren, facturen, analyses en metingen die ze moeten verzamelen voor hun IKM-audit, automatisch naar een persoonlijk, digitaal IKM-dossier kunnen laten vloeien. “Dit zal de stress die toch wel altijd met een controle gepaard gaat, voor een groot deel wegnemen. De melkveehouders hopen immers telkens weer dat ze toch maar alle vereiste documenten in hun bezit hebben. Met IKM-NET zal de controle van het administratieve luik veel vlotter verlopen. Dat is zowel voor de melkveehouder als voor de controleur van de inspectie-instelling aangenamer.”

Samenwerking met sector

IKM-voorzitter en melkveehoudster Rianne Van Tilburg is enorm enthousiast over de nieuwe tool. Ze demonstreerde samen met Stephanie Van Weyenberg (ILVO) hoe het systeem werkt. Rianne: “Eens al de documenten opgeladen zijn, werkt mijn persoonlijke IKM-NET heel praktisch en snel. Ik kies dan met wie ik welke documenten deel. Hoe meer toeleveranciers instappen in het systeem, hoe beter dus.”

Melkveehoudster Rianne Van Tilburg vindt IKM-NET een enorme vooruitgang.
Melkveehoudster Rianne Van Tilburg vindt IKM-NET een enorme vooruitgang. - Foto: AV

Koen Lommelen besluit: “De melkveehouders zijn volledig bij de ontwikkeling van de tool betrokken. We zoeken nu een hondertal kandidaten om de tool kritisch te bekijken tijdens het gebruik.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agridagen

Dezlin wint de Gouden Piétrain Award 2023

Agridagen De winnende beer in het selectiemesterijonderzoek van het jaar 2023 komt wederom van KI Vansteenlandt. De bekroning werd gerealiseerd in samenwerking met de befaamde fokker Luk Vermeiren. Deze keer kaapte hun prestigieuze beer Dezlin de Gouden Piétrain weg. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Agridagen.
Meer artikelen bekijken