Startpagina Economie

Droogte en woestijnsprinkhanen leiden tot voedseltekorten

Droogte maakt dat nog meer landen in Afrika voedselhulp nodig zullen hebben. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO. Het gaat om Namibië en Tanzania. De droogteproblematiek komt bovenop een ware plaag van woestijnsprinkhanen die oogsten in grote delen van oostelijk Afrika lijkt te decimeren. In totaal moeten de arme landen met voedseltekorten volgens de FAO straks 719 miljoen ton graan importeren.

Leestijd : 1 min

Dat is ruim 4 miljoen ton meer dan in 2019. De organisatie merkt op dat de woestijnsprinkhaan in Oost-Afrika grote schade heeft aangericht, maar toch weinig effect had op de oogsten van 2019. Dat komt omdat de sprinkhanen pas huis zijn gaan houden toen de oogsten goeddeels gedaan waren. Maar voor 2020 zijn er grote zorgen, zowel wat betreft bijvoorbeeld graangewassen als de beschikbaarheid van voldoende groene weiden.

Landbouwers in Ethiopië en Somalië zullen hun oogsten enorm zien afnemen wanneer maatregelen tegen de plaag niet worden opgevoerd. De zogeheten “Gu”-oogst in Somalië, goed voor 60% van de graanoogst van het land, lijkt te mislukken. De sprinkhanen zijn al in de sorghum-gebieden van het land en benaderen de maïsgebieden. Grote reserves zijn er niet: Ethiopië en Somalië zijn al afhankelijk van voedselhulp. In totaal gaat het volgens het wereldvoedselprogramma (WFP) om meer dan 10 miljoen mensen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken