Startpagina Pluimvee

Pseudovogelpest ontdekt in Mechelse kinderboerderij

Bij een kinderboerderij in het Tivolipark in Mechelen is bij een duif de pseudovogelpest vastgesteld. Dat hebben het federaal voedselagentschap FAVV en de stad Mechelen vrijdag meegedeeld. De pluimveehouders die zich in een straal van 500 meter rond de kinderboerderij bevinden, zullen tot 10 juni enkele voorzorgsmaatregelen moeten treffen.

Leestijd : 2 min

Volgens het FAVV werd in de kinderboerderij paramyxovirose vastgesteld. Paramyxovorise is de mildere vorm van de ziekte van Newcastle, die ook bekend staat als de pseudovogelpest.

Als gevolg van de ontdekking worden de komende drie weken een aantal voorzorgsmaatregelen opgelegd aan zowel de professionele als particuliere pluimveehouders die zich in een straal van 500 meter rond de haard bevinden. Zo wordt elk vervoer van pluimvee, duiven en broedeieren in het gebied verboden en geldt er ook een verzamelverbod voor die dieren. De duiven in die zone moeten bovendien onder een net worden opgesloten.

Ook moet iedere houder van duiven en pluimvee binnen de 48 uur aangifte doen bij de gemeente. De professionele pluimveebedrijven moeten al het pluimvee van hun bedrijf laten onderzoeken door een dierenarts en moeten een bewijs van vaccinatie voorleggen aan het FAVV. Hobbyhouders moeten dan weer binnen de 48 uur duiven en pluimvee laten inenten tegen de zieke van Newcastle.

De duiven van de getroffen kinderboerderij zullen zestig dagen lang hun duiventil niet mogen verlaten. De kinderboerderij kan wel op een normale manier blijven werken.

De ziekte van Newcastle is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. Voor de mens is er geen gevaar. Het eten van eieren of gevogelte houdt dus geen risico in voor de volksgezondheid.

Belga

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken