Startpagina Granen

Vlaanderen is 24 meester-molenaars rijker

In Lembeke (Kaprijke) hebben 24 meester-molenaars zaterdag hun diploma en typisch blauw molenaarssjaaltje gekregen uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Het is belangrijk dat deze specifieke kennis en kunde doorgegeven wordt, onderstreepte de minister-president bij de overhandiging.

Leestijd : 1 min

In 2014 startten de kandidaten met de molenaarscursus van het Molenforum Vlaanderen vzw, een overlegorgaan voor de in Vlaanderen werkzame molenverenigingen en -musea. De kandidaat-molenaars slaagden recent in een theoretisch examen, ze liepen ook een stage van minstens honderd uren op een draaiende historische wind- of watermolen en legden met succes een praktijkproef af. Van de deelnemers kregen 24 geslaagden het diploma van meester-molenaar, één kandidaat die enkel t heorielessen volgde, werd molengids.

Molenforum Vlaanderen bestudeert alles wat de molen aangaat, zet moleneigenaars aan om hun cultureel erfgoed te restaureren en kan advies verlenen. Via tweejaarlijks molenaarscursussen, zorgen de bij het Molenforum Vlaanderen aangesloten leden dat de kennis om met molens te werken en hen in stand te houden, bewaard blijft. "Een stilstaande molen vervalt immers vlugger dan een draaiende molen", klinkt het.

Vlaanderen telt nog ongeveer 250 draaiende molens een een 200 tal werkende molenaars. De uitreiking vond plaats in de pas gerestaureerde Westermolen in Lembeke (Kaprijke).

Belga

Lees ook in Granen

Tarweprijs op laagste niveau sinds 2 jaar

Granen De tarweprijs op de termijnmarkten is deze week gezakt tot het laagste peil in twee jaar. Dat komt grotendeels door de verlening van de graandeal en de gunstige vooruitzichten voor de oogsten in Europa en in Rusland.
Meer artikelen bekijken