Startpagina Veeteelt

Olifanten voorkomen bodemuitputting door veeteelt

Bodemuitputting door overbegrazing als gevolg van groeiende veestapels in de Afrikaanse savannes kan voorlomen worden door ook olifanten op de graslanden te laten grazen. Als er tegelijkertijd olifanten aanwezig zijn, doet de bodemverarming zich niet voor. Integendeel: de bodem wordt er vruchtbaarder door. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met het Mpala Research Centre in Kenia.

Om de impact van koeien en wilde herbivoren op de bodem na te gaan, verzamelde Dr. Judith Sitters, onder leiding van Prof. Harry Olde Venterink van het VUB-Departement Biologie, bodem- en vegetatiestalen in de Keniaanse savanne en analyseerde deze op koolstof-, stikstof- en fosforconcentraties. Dat deed ze in samenwerking met Prof. Philippe Claeys van de VUB-onderzoeksgroep AMGC (Analytical, Environmental and Geo-Chemistry) en samen met Amerikaanse en Keniaanse collega's.

De bodem- en vegetatiestalen werden verzameld in het Kenya Long-term Exclosure...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Zeventigtal salmonella-infecties in België gelinkt aan consumptie van eieren

Pluimvee Het Nationaal Referentie Centrum voor Salmonella (NRC, Sciensano) stelde sinds begin dit jaar een verhoging vast van een bepaalde salmonellastam. Daarop werd een brononderzoek gestart door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Departement Zorg en Sciensano. Uit de resultaten blijkt dat eieren aan de oorzaak liggen van de Salmonella-uitbraak. Intussen worden de betrokken producten teruggeroepen van bij de consument.
Meer artikelen bekijken