Startpagina Groenten

Eerste Belgische boterbonen van 2020 verkocht bij BelOrta

Sinds 18 maart zijn de eerste Belgische boterbonen van BelOrta terug verkrijgbaar. Paul Hermans is de teler van deze eerste boterbonen uit serre. De primeurkist van 2020 werd aangekocht door Fruithandel Sebrechts.

Leestijd : 1 min

Bij BelOrta zijn sinds gisteren, 18 maart, opnieuw boterbonen beschikbaar. Het areaal van de boterbonen blijft elk jaar stijgen – met heden ten dage 21 boterboontelers. Vorig jaar werden de boterbonen voor ongeveer 40% in serre geteeld en 60% in openlucht. In 2019 was er een totale toevoer van circa 172.000 kg aan boterbonen.

In week 12 begint de aanvoer en deze duurt tot en met ca. week 43 – met een piek vanaf juni. De grootste aanvoer is te vinden bij de sortering Fijn en van een uitstekende EE Flandria kwaliteit. Deze Belgische specialiteit vind je vooral kleinverpakt terug in de Belgische warenhuizen en wordt veelal los aangeboden bij detailhandelaars. Ook in het buitenland bemerken BelOrta interesse.

Deze goudgele, slanke bonen kunnen gebruikt worden als variatie op de welbekende groene boonsoorten. Zo lenen ze zich onder andere perfect tot een heerlijk stoofpotje. Peulvruchten zijn makkelijk te bereiden en zitten bovendien boordevol voedingsvezels, calcium en mineralen.

Lees ook in Groenten

Uientelers zijn voorbereid voor de toekomst

Groenten Op 24 januari 2023 organiseerde het Departement Landbouw en Visserij een studienamiddag met als thema ‘Uien telen in een veranderend klimaat’. Dankzij het gevarieerde programma waarin diverse thema’s als bemesting, irrigatie, bewaring en afzetmarkt aan bod kwamen, konden we rekenen op meer dan 100 aanwezigen.
Meer artikelen bekijken