Startpagina Pluimvee

Haard hoogpathogene vogelgriep in oosten van Duitsland

Midden maart werd een nieuwe haard van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een houder van hobbypluimvee in Leipzig. Van de 44 aanwezige kippen en eenden stierf de helft. De overige dieren zijn afgemaakt. Ook in België is alertheid voor dit virus geboden.

Leestijd : 2 min

Na recente haarden in een aantal Oost-Europese landen dook op 12 maart het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 op in het oosten van Duitsland.

Alle recente besmettingen situeren zich nog steeds langsheen de Centraal-Europese vogeltrekroutes. De kans bestaat dat ook andere trekroutes, onder ander deze die over België passeren, besmet zijn. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om een uitbraak te voorkomen.

Vogelmigraties betekenen een verhoogd risico op besmetting, maar ook besmet materiaal zoals kratten en voertuigen kunnen het virus verspreiden. Let bijvoorbeeld op met transporten die uit de besmette gebieden komen en pas consequent bioveiligheidsmaatregelen toe om uw bedrijf te vrijwaren van het vogelgriepvirus.

Neem contact op met uw bedrijfsdierenarts als een van onderstaande gevallen zich voordoet op uw bedrijf:

- De voeder- en waterconsumptie daalt op stal- of hokniveau met meer dan 20% ten opzichte van de normale consumptie.

- Er is in een van de stallen of hokken een sterfte onder de dieren van meer dan 3% per week.

- De leg daalt met meer dan 5% en dit gedurende meer dan 2 dagen.

- Er worden klinische symptomen of, bij autopsie, letsels vastgesteld die kunnen wijzen op vogelgriep.

Informatie over vogelgriep en de maatregelen die in ons land van kracht zijn, vindt u op de website van FAVV. Meer info over de symptomen van vogelgriep vindt u in de fiches van het FAVV.

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken