Startpagina Varkens

Gezamenlijk streven naar een betere bigvitaliteit

Vitale biggen zijn gezonde biggen. Gezonde, robuuste biggen vergen geen tot weinig extra medicatie. Vooral de speenperiode is daarbij cruciaal. De uitdagingen die hiermee gepaard gaan, zijn een voortdurende zorg. Door een gezamenlijke aanpak van varkenshouder, veearts en voedersector bereikt men betere oplossingen, stelt men bij ForFarmers.

In de varkenshouderij streeft men, net als in de andere veehouderijsectoren, naar een optimale gezondheid van de dieren. De jonge speenleeftijd in bepaalde managementsystemen, een lager antibiotica- en medicatiegebruik, het verbod op koper en zink, opduikende nieuwe ziekten… zorgen echter voor heel wat uitdagingen voor de diverse schakels in de productieketen, niet alleen voor de varkenshouders, maar dus ook voor de dierenartsen en de voedersector.

Er wordt op verschillende fronten onderzoek gedaan...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken