Startpagina Bedrijfsnieuws

Ginstoker schakelt productie om naar ontsmettingsalcohol

In deze coronatijden is er een grote vraag naar alcohol om ontsmettende handgels van te maken. Meerdere initiatieven zijn opgestart om op deze vraag in te spelen. De Tiense suikerraffinaderij bijvoorbeeld paste haar productieproces aan. Iets kleinschaliger gebeurt het bij Thomas Cuyvers van SterkStokers Distilleries.

Leestijd : 3 min

Onze redactie ging al eens langs bij Thomas Cuyvers omdat hij ‘producten van bij ons’ verwerkt in gin, elexir, jenever en likeur. Het verhaal hiervan werd gepubliceerd in Landbouwleven van 1 januari 2016. Via de sociale media kwamen we te weten dat deze meester-stoker zijn productie nu heeft omgeschakeld om alcohol te brouwen voor apothekers.

Wanneer kwam je op het idee om de productie om te schakelen?

Eigenlijk kreeg ik al snel oproepen van apothekers met de vraag naar alcohol. Op dat moment had ik hiervoor de nodige accijnsvergunning niet (er worden codes verleend per toepassing). Ik heb deze snel aangevraagd, en de dienst accijnzen heeft mij op een abnormale snelheid de vergunning verleend. Ondertussen heeft de farmaciesector zelf een versoepeling gekregen. Normaal zou ik met mijn accijnsnummer enkel aan geregistreerde producenten mogen verkopen, nu aan elke apotheek, ook die zonder accijnsnummer. Met deze tijdelijke maatregel moeten ze wel een eigen register bijhouden voor verwerking. Naast het administratieve moest ik ook mijn productie aanpassen. Normaal fermenteer ik graan, traag, met de bedoeling om veel smaak te hebben, ten koste van opbrengst. Nu paste ik dit aan en kies ik voor een snelle, smaakloze productiemethode.

Had je genoeg ingrediënten op voorraad?

Mijn grondstoffen zijn naast graan, vooral suiker. Omdat mijn eigen productiemethode de capaciteit van de distilleerketel niet kan bijhouden, heb ik hulp gekregen van bierbrouwers. Ze hebben capaciteit om me met hun ‘afgekeurd bier’ te voorzien. Een grote vrachtwagen met tank kwam dit leveren. Hiervoor heb ik wel enkele kuubscontainers extra moeten aankopen om het bij mij opgeslagen te krijgen. Uit dit bier distilleer ik dan de alcohol en breng dit naar de apothekers. Zij passen dan een eigen recept toe om alcoholgels te maken.

Hoe verpak je dit? Ik vermoed dat dit niet in ginflessen geleverd wordt?

Naast alcohol had ik een tekort aan verpakkingen. Nog steeds zijn er geen kleine flesjes met pomp te vinden. Ik vul dan ook af in grote bidons van 20 l en lever zo aan apothekers.

Vond je gemakkelijk afzet voor je alcohol? Is dit van de overheid uit geregeld of hoe gebeurt dit?

Eens ik de eerste apothekers bevoorraadde, liep het vanzelf. Het nieuws ging rond als een lopend vuurtje en we konden in het begin niet bijhouden. Ondertussen zijn er nog andere stokers die er hun schouders hebben ondergezet en lijken de eerste tekorten opgevangen.

Hoe zit het nu met de productie van je andere dranken? Ligt die stil of is er vertraging...?

De productie van gin, elixir enzovoort is teruggevallen. Onze horeca zit op zijn gat, en thuisconsumptie vangt dit niet op. We zijn toch vooral buitenhuis bourgondiërs.

Onze redactie was al eens te gast bij  Thomas Cuyvers. Het garageproject van toen is nu stevig uitgegroeid.
Onze redactie was al eens te gast bij Thomas Cuyvers. Het garageproject van toen is nu stevig uitgegroeid.

Sinds we eind 2015 bij jou op reportage kwamen, lijkt er heel wat veranderd. Toen was het een ‘garageproject’ in Sint-Lenaarts, nu zit je in een industriepand in Hoogstraten.

We groeiden hard en hadden ruimte nodig. Sinds 2 jaar zitten we in dit industriepand, maar we zitten alweer te klein. De graafwerken voor een nieuw pand zijn gestart en deze zomer zouden we al kunnen verhuizen. In het nieuwe pand kunnen we de productie beter indelen en de klanten op een gepaste manier ontvangen. Ik deed nog een poging om de stokerij in een agrarisch zone onder te brengen. Ik wou het combineren met een kruidentuin en de productie van eigen gerst en rogge. Helaas heeft de provincie onze plannen niet goedgekeurd.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken