Startpagina Aardappelen

Belpotato slaat alarm: ‘Dringend nood aan oplossing voor aardappelen die nog bij telers liggen’

De coronacrisis heeft een heel zware impact op de aardappelsector. Bracheorganisatie Belpotato vraagt heel dringend een oplossing voor verschillende problemen.

Leestijd : 3 min

Belpotato.be, de Belgische Brancheorganisatie Aardappelen, vestigt de aandacht erop dat de huidige corona-crisis een heel zware impact heeft op de aardappelsector door de volatiliteit en het wegvallen van heel wat afzetmarkten. In deze omstandigheden zet ze dan ook het interprofessioneel overleg voort dat door de huidige crisissituatie nog belangrijker is geworden.

Afzet bijna tot nul herleid

Door de huidige lockdown naar aanleiding van de coronacrisis is de afzet richting horeca, grootkeukens en fastfoodrestaurants in zowat heel Europa tot bijna nul herleid, net als alle verbruik n.a.v. grote evenementen (sportwedstrijden, festivals,…). De afzet naar verre bestemmingen is omwille van logistieke redenen (o.a. de beschikbaarheid van containers en transport) zwaar teruggevallen.

“Er wordt meer thuis geconsumeerd. Hierdoor blijft de verkoop van diepvriesproducten en chips in de Europese supermarkten verder lopen. Ook de verkoop van verse aardappelen doet het relatief goed. Dit is echter maar een beperkt deel van de totale afzetmarkt en dekt de verliezen door het wegvallen van export en consumptie buitenshuis niet. Omdat de Belgische aardappelverwerkers maximaal hun contracten met de telers willen nakomen, stapelen de voorraden bevroren afgewerkte producten zich op”, stelt Kurt Cornelissen, secretaris Belpotato.be.

De handel en de verwerkende industrie doen hun uiterste best om de verkoop van afgewerkte producten zoveel mogelijk op peil te houden en de met de telers afgesloten contracten volledig na te komen. “Hierbij is het soms nodig om een latere leveringsdatum af te spreken waarbij onderling overleg tussen teler en afnemer essentieel is om ook rekening te houden met de mogelijkheden van de teler om de kwaliteit van de aardappelen op peil te houden (bv. mogelijkheid om extra kiemremmer toe te dienen).”

Beperkte houdbaarheid

Vandaag zijn er ook nog heel wat vrije (niet-gecontracteerde) aardappelen aanwezig bij de telers. Een eerste raming spreekt over 30-35% van de nog aanwezige stocks. Deze zijn ten gevolge van de huidige corona-crisis zo goed als waardeloos. “Aardappelen zijn een vers product met een beperkte houdbaarheid. Aangezien we al ver gevorderd zijn in het bewaarseizoen en er geen marktwerking meer is, is het dan ook essentieel dat er een oplossing komt voor alle nog bij de telers aanwezige aardappelen. Het aanzienlijke waardeverlies veroorzaakt door deze crisis is geen normaal ondernemersrisico.”

Het planten van de vroege aardappelen is begonnen. “De gecontracteerde volumes zijn bij een aantal afnemers naar beneden bijgesteld. Sommige specifieke markten (verse en gekoelde frieten, versmarkt) kunnen nog niet inschatten wat het herstel zal zijn van hun afzet. Door de verminderde afzet bij de verwerking zullen er na het seizoen 2019-2020 hoge voorraden afgewerkt diepgevroren product en vlokken aanwezig zijn. Dit kan er toe leiden dat het seizoen 2020-2021 waarschijnlijk met één tot twee maanden ingekort wordt.”

“Als het weer het toelaat, kan het planten van bewaaraardappelen in de komende weken doorgaan. Belpotato.be herinnert eraan dat de afzetmogelijkheden van aardappelen ook voor het komend teeltseizoen nog onzeker zijn ten gevolge van de huidige crisis.”

Belpotato

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken