Startpagina Veeteelt

Veralgemeende uitrol van dieet met bierdraf en koolzaadschroot voor alle koeien ‘niet haalbaar’

Dat de toevoeging van bierdraf en koolzaadschroot in het rantsoen van melkkoeien zorgt voor een reductie van 13 % minder methaan per kg melk, is uitstekend nieuws. “Maar dat betekent nog niet dat een veralgemeende uitrol van dit dieet voor alle koeien in Vlaanderen onmiddellijk haalbaar is”, reageert landbouwminister Hilde Crevits op een vraag van Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD).

Leestijd : 2 min

Het toevoegen van bierdraf en koolzaadschroot leidde bij proeven op ILVO tot een reductie van 13 % minder methaan per kg melk. Bij het vervangen van sojaschroot door een combinatie van bierdraf en koolzaadschroot werd een daling van maar liefst 31 % waargenomen.

“Is een veralgemeende uitrol van dit nieuwe dieet voor koeien in Vlaanderen op korte termijn haalbaar”, vroeg Steven Coenegrachts, Vlaams parlementslid voor Open VLD, aan landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).

Niet onmiddellijk haalbaar

“Een veralgemeende uitrol van dit dieet voor alle koeien in Vlaanderen is niet onmiddellijk haalbaar”, antwoordt landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “In de eerste plaats kan dit rantsoen enkel ingezet worden voor de diercategorieën waarvoor het geschikt is. Hoewel het uitermate bruikbaar is voor lacterend melkvee, is het minder toepasbaar voor het voederen van jongvee omdat het rantsoen te veel energie bevat voor de behoefte van deze categorie van rundvee.”

Daarnaast is er vandaag te weinig bierdraf op de markt beschikbaar om alle Vlaamse koeien hiermee te voederen. “De prijs van bijproducten is ook sterk afhankelijk van de prijs van de grondstoffen. De prijs van deze grondstoffen wordt bepaald door vraag en aanbod. Hierdoor is de prijs heel variabel en kan er geen eenduidig antwoord worden gegeven op de invloed die het dieet zal hebben op de productiekosten van melk”, stelt minister Hilde Crevits.

Impact beweiding op methaanemissie

Bij ILVO lopen vandaag geen onderzoeken rond bijproducten. Er werd wel een project opgestart rond de impact van beweiding op methaanemissie. Nog dit: koolzaad wordt veelvuldig geteeld in Oost-Europa, wat import vanuit andere Europese landen mogelijk maakt. “Voor bierdraf ligt dat anders omdat het een nat bijproduct is, waardoor vervoer over lange afstanden moeilijk is.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Veeteelt

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken