Startpagina Covid 19

Stefaan Verhelle (’t Munckenei): ‘Iedereen waardeert weer onze kakelverse eieren’

Goed nieuws, het mag ook eens in deze crisis. Leghennenbedrijven zien de consumptie van eieren verder toenemen. Er is echter ook een ‘maar’. “Indien er vogelgriep zou uitbreken heeft de sector schrik dat de consument die aan corona koppelt”, duidt Stefaan Verhelle van ‘t Munckenei in Wingene.

Leestijd : 2 min

In het pakstation van ‘t Munckenei en de Kloosterbeekhoeve in Zwevezele is het razend druk. Medewerkers lopen af en aan om de kakelverse scharreleieren te sorteren en te verpakken. “Door het gewijzigde aankoopgedrag worden véél meer eieren in de grootwarenhuizen verkocht”, zegt Stefaan Verhelle tussen het drukke mail- en telefoonverkeer door.

“Leveringen aan grossiers die verkopen aan groothandels die aan restaurants en horeca leveren, vallen wel weg. Maar het is bij ons heel druk in het sorteren en verpakken van eieren. Iedereen kookt thuis en weet precies weer een eitje te waarderen, waardoor in de retail veel meer vraag ontstaat naar eieren.”

‘t Munckenei heeft gelukkig nog geen ziekte onder de medewerkers. “We hopen dat iedereen gezond blijft. Anders moeten we wel uitkijken naar medewerkers.” Er is ook een keerzijde. “De grote vraag en de drukte zorgt voor capaciteitsproblemen bij ons, en problemen om voldoende extra eieren in de markt te vinden. Dat zorgt uiteraard voor extra stress. Onze grootste bekommernis is wel dat iedereen gezond blijft. Een collega helpt het capaciteitsprobleem op te vangen.”

Een bijkomend probleem is het feit dat heel wat eieren aan vaste prijs worden verkocht aan de retail. “De vraag daar verdubbelt en de marktprijs voor eieren is hoog, typisch voor Pasen. Maar die extra volumes kosten ons dus geld. We zijn wel tevreden met de maatregelen (uitstel BTW, regeling economische werkloosheid...). De verschuivingen in de vraag zal voor de ene partij in onze sector goed zijn, voor de andere eerder negatief.”

Testen van overheid

Er is ook een ‘maar’. “De leghennenbedrijven hebben schrik dat als de vogelgriep weer zou uitbreken dat de consument die vogelgriep dan aan ‘corona’ gaat koppelen. Dat zou de consumptie van pluimveeproducten direct zwaar onder druk zetten”, zegt Stefaan Verhelle. Nog dit: ook de pluimveesector had toen gewild dat de overheid vlugger had ingegrepen. Nu klinkt ook wat kritiek van huisartsen op testen. Ook pluimveehouders hebben zich toen ook zwaar geërgerd aan die aanpak.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken