Startpagina Covid 19

Regalys (asperges): ‘Er is veel onzekerheid over arbeiders en afzet’

Vlamingen mogen dan al verzot zijn op witte asperges, Stéphane Lejeune van Regalys in Haspengouw teelt op een biologische manier groene asperges. De oogst start heel binnenkort. “Ik ben dringend op zoek naar 15 medewerkers om de asperges te steken.” Er leeft ook grote onzekerheid over de afzet.

Leestijd : 4 min

Emile Lejeune, afkomstig uit de streek van Visé, vestigde zich in het prille begin van de vorige eeuw in Geer, een klein dorpje in Haspengouw. Daar stichtte hij Mon Jardin, de conservenfabriek voor fruit en groenten. “René, de zoon van Emile, kocht de Kamerijckhoeve in Gingelom en zijn zoon Jean begon te werken in de akkerbouw en tuinbouw”, vertelt Stéphane Lejeune, de zoon van Jean.

Groene asperges

Vader Jean teelde onder andere bonen, spinazie, wortelen en pastinaak. In 2004 begon dan het verhaal van de groene asperges. In die rijke grond in Haspengouw werden 3 ha groene asperges geplant. “Bedoeling was om de Belgen te laten kennismaken met groene asperges, want Belgen zijn vooral zot op witte asperges.” In 2007 worden 3,5 extra ha geplant en in 2013 werd ook de verpakkingsruimte vergroot.

Maar ook hier bij Regalys zitten ze met de handen in het haar. “De grootste onzekerheid is de afzetmarkt van onze asperges (horeca, markten...)”, zegt Stéphane Lejeune. “Er is ook veel onzekerheid over de beslissingen die onze regeringen zullen nemen en daarnaast wordt het een grote zoektocht naar medewerkers.”

Vaak wordt gewerkt met Polen. “Het internationaal openbaar vervoer ligt zo goed als volledig stil. Men mag wel het land met de wagen verlaten, maar om terug te keren in Polen wordt in extra controles voorzien én een quarantaine. Een alternatief zijn nieuwe medewerkers uit ons land of uit het buitenland.”

Medewerkers gezocht

“We zoeken 15 medewerkers om asperges te steken, te wassen, te sorteren en te verpakken. We hopen dat het aspergeseizoen toch nog meevalt en dat we deze crisis vlug te boven zullen komen”, aldus Stéphane, die ook nog een B&B Kamerijck runt. “Door corona is ook de horeca gesloten tijdens dit hoogseizoen (bloesemseizoen). Ik ben dus ook een deel van die omzet kwijt. Maar zo lang de gezondheid goed is, blijft het hoofd ook gezond. We blijven positief, alles komt in orde.”

Toch wil Stéphane nog het volgende kwijt over de (corona)crisis. “We voelen wel dat de overheid zijn best doet in deze crisis. Ik hoop dat de overheid ook de zelfstandigen niet zal vergeten. De jongste jaren werkte de overheid vaak tegen die zelfstandigen (veel lasten, veel controles, veel papierwerk, weinig sociale zekerheid voor zelfstandigen...).” Er zijn intussen verschillende steunmaatregelen genomen om zelfstandigen te helpen.

“Het coronavirus komt niet toevallig. Een dier heeft dat aan een mens overgedragen om zichzelf te beschermen. De wereld draait niet altijd rond. Misschien moeten we eens onze manier van denken veranderen. Waarom eten we jarenlang ongezond voedsel (suikerrijk, E-toevoegingen ...)? Waarom wordt voedsel vanuit de andere kant van de wereld geïmporteerd wanneer we het zelf ook telen? Waarom zijn controles op onze producten veel strenger dan die van buitenlandse producten? Waarom moet het altijd vlug, vlugger, vlugst? Dit brengt ziektes, stress én ongerechtheid met zich mee”, zegt Stéphane Lejeune.

Vruchtbare Haspengouw

Terug naar die heerlijke asperges. Hoewel 9 op de 10 asperges in de wereld groen zijn, is de witte asperge bij ons nog altijd populairder. In oorsprong was de asperge, die de Egyptenaren en oude Grieken al kenden rond de Middellandse Zee, smal én groen. “Door ruggen te maken werden ze dikker”, duidt Stéphane Lejeune. “Door ze vervolgens te bedekken ontstond de witte asperge, die onder meer bij ons en in Duitsland heel populair werd.”

“De kleur van de asperges verandert immers door het zonlicht: het chlorofyl, een pigment aanwezig in alle planten, verwerkt de lichtstralen van de zon in chemische energie. Deze energie wordt dan gebruikt om suikers te produceren op basis van water en koolstofdioxide.”

Regalys is zich heel erg bewust van de komende milieu- en klimaatgerelateerde uitdagingen en streeft er dan ook naar om de gezondste producten aan te bieden, de natuurlijke middelen van de aarde te beschermen en de gronden weer te laten leven. Voor de biologische teelt worden een aantal speciale technieken gebruikt. “Onkruid wordt ook voorkomen door te schoffelen. Zo gebeurt het oogsten bijvoorbeeld met elektrisch aangedreven wagentjes.” Positief zijn, het is zo belangrijk in deze bange coronatijden.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken